Aandacht voor verhalen uit Nederlands-Indië

31 juli 9:42

Hoe oorlog het leven op zijn kop zet en diepe sporen achterlaat

De geschiedenis van kamp Westerbork is ook verweven met die van voormalig Nederlands-Indië. In het kader van de historische datum 15 augustus 1945, de capitulatie van Japan, vinden daarom diverse activiteiten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaats. Na de onafhankelijkheid van Indonesië moesten de Indische Nederlanders kiezen tussen Indonesië of Nederland. Op 4 juli 1950 arriveerden de eerste Indische Nederlanders in woonoord Schattenberg, het vroegere kamp Westerbork.

Maandag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht voor objecten uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië met de actie Niet Weggooien! Nog altijd duiken bij een verhuizing, de sloop van een woning of het opruimen van een zolder objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een tijdperk. De conservator van het Herinneringscentrum zal op 14 augustus door het publiek meegebrachte voorwerpen bekijken, vragen beantwoorden en advies geven over eventuele schenkingen aan het museum of archief.

Martje Saveur vertelt op zondag 13 augustus in het museum van het Kamp Westerbork over haar oorlogservaringen. Na de bevrijding van Nederlands-Indië keert de moeder van Martje als weduwe met haar dochtertjes terug naar Nederland, met verder als enig bezit een koffertje. Door de jaren heen verhuist het koffertje mee, maar blijft het altijd gesloten achter in een kast. Pas jaren na de dood van haar moeder durft Martje het koffertje te openen. Ze vindt brieven, telegrammen, paspoorten, voedselbonnen en menukaarten van de bootreis naar Indië. Martje besluit haar ouders achterna te reizen en zo de puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Uit haar zoektocht blijkt hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en ook bij jonge kinderen diepe sporen achterlaat.

Annemarie ten Brink maakt de oorlog in Nederlands-Indië mee; als de Japanners het land bezetten in 1942 is ze elf jaar oud. Haar vader wordt krijgsgevangene gemaakt. Moeder, Annemarie en de rest van het gezin komen in verschillende kampen terecht, waaronder kamp Semarang-Karang Panas, waar ze overleven onder zware omstandigheden. Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 blijkt de vrijheid van korte duur. Uiteindelijk wordt het vaderloze gezin in december 1945 naar Nederland gestuurd en bij familie opgevangen. Annemarie deelt haar persoonlijke geschiedenis op dinsdag 15 augustus in het museum van het Kamp Westerbork om het verhaal van Indië te vertellen, maar vooral ook om te laten zien wat oorlog met mensen doet.

Aandacht voor de jaren 1951- 1971, toen woonoord Schattenberg in gebruik was voor gerepatrieerde Molukkers die dienst hadden gedaan bij het KNIL, is er in de maand augustus op elke woensdag en zondag met een speciale thema rondleiding (start om 13.00 uur bij de voormalige ingang van het kamp).

De ooggetuigenlezingen van Martje Saveur en Annemarie ten Brink beginnen om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.