De HofBoekerij presenteert eerste boek

15 juni 10:19

Met zijn 88 jaren, waarvan 71 jaren in het vak, mag de Drentse Zaankanter en Amsterdammer van geboorte, Jan Hof uit Assen, zich niet alleen de oudste nog steeds dagelijks actieve journalist van het land noemen. Sinds deze week is hij ook de oudste uitgever. Met zijn Zaanse echtgenote Leni Hoogland is hij sinds deze week ook actief als uitgever. En daarmee de oudste uit de branche. In Assen werd vrijdag door de uitgever de HofBoekerij als primeur zijn boek  Niet schieten …We are Dutch! gepresenteerd, het verhaal over de unieke ontsnapping met een watervliegtuig uit bezet Amsterdam naar Engeland in mei 1941.

Het boek werd aangeboden dr. Jan Slomp, (zoon van de grote Drentse verzetsheld Frits de Zwerver). Dr. Slomp is verbonden aan het Verzetsmuseum in Amsterdam. Ook werdem boeken aangeboden aan zonen van een van de vier vluchters, Jhr. Jan J. Beelaerts van Blokland.

Het boek Niet schieten …We are Dutch! is een van de twaalf die Jan Hof naast zijn journalistieke bezigheden schreef. In die journalistieke carrière was hij bijna veertig jaar radioreporter en werkzaam voor de VARA, de RONO en de laatste zestien jaren daarvan werkte hij onafgebroken voor Avro’s RadioJournaal, zowel voor de algemene berichtgeving als de politiek. Hij werkte van 1955 af voor sportprogramma’s en kreeg bekendheid als medewerker van Langs de Lijn dat hij tot eind 1975 diende.

In 1976 verscheen zijn eerste boek, Frits de Zwerver, Twaalf jaar strijd tegen de naziterreur, dat tien herdrukken beleefde. Van vier andere boeken over het verzet in ’40-’45 zullen de komende tijd herziene en aangevulde herdrukken verschijnen.

Van zijn eega Leni, die ook als journaliste heeft gewerkt, en verscheidene kinderboeken en -verhalen heeft geschreven, komen ook nog niet gepubliceerde manuscripten uit. Zij werkte ook jarenlang als vertaalster, waaronder uit het Russisch. In 1992 rondde zij een in 1988 begonnen studie Russisch aan de RUG af met een scriptie over de hier vrij nbekende Russische kinderliteratuur.

Van haar zullen ook enige uit het Russisch vertaalde en bewerkte kinderboeken verschijnen.