Karten terug op het TT Festival

12 juni 15:08

Na jaren afwezigheid staat het karten weer op het programma tijdens het TT Festival. Rocli van der Scheer is met zijn bedrijf Rocli Racing organisator van het evenement. Rocli zelf heeft warme herinneringen aan het karten tijdens de TT-nacht.

 

“Het was halverwege de jaren 90. Op een parkeerterrein voor een supermarkt”, Rocli van der Scheer kan het zich nog zo voor de geest halen. “Het was een groot spektakel. Geweldig! Altijd volle bak publiek. Het was voor ons het hoogtepunt van het jaar omdat we bij andere wedstrijden relatief gezien weinig publiek hadden.”

 

“Het publiek in Assen was ook altijd enthousiast. Of je nu eerste of laatste werd, je was een held als je hier reed. Het publiek kon ook op de paddock komen, een praatje maken. Die aandacht is het eerste wat mij nog bijstaat en dat het publiek vier rijen dik langs het parcours stond. Ik weet nog dat ik een keer een probleem had met mijn kart. Mijn monteur wilde iets doen maar dat ging fout. Hij kreeg klap van een vonkende bougie. Het publiek vond dat prachtig, maar hij kreeg ook applaus toen hij mijn kart weer aan de praat had gekregen.”

 

Het was toentertijd een echte wedstrijd. Nu is het meer een demonstratie. “Dat is wel een beetje zonde”, vindt Van der Scheer, “De veiligheidseisen zijn hoog sinds het ongeval met die monstertruck een paar jaar geleden in Haaksbergen, maar ik vind het al lang mooi dat Assen het karten weer aan het programma heeft toegevoegd. Ik heb daar een zwak voor omdat ik zelf als kind hier heb gereden.

 

Rocli van der Scheer begon als 11-jarige met karten in Stadskanaal. Hij heeft een succesvolle carrière als karter achter de rug en is meermalen Nederlands Kampioen geweest. “Ik ben vervolgens in de formulewagens beland. Daar heb ik een jaar lang aan mogen ruiken, maar na 2001 hield het qua sponsoren op en moest ik noodgedwongen stoppen.”

Vervolgens werd hij gevraagd om een jonge talentvolle coureur te begeleiden in de kartsport. En dat bleef niet bij één. “Ik heb een aantal goede mensen om mij heen verzameld en dat is gegroeid tot een succesvol team.”  Naast het begeleiden van jonge karters organiseert Rocli Racing ook racedagen als bedrijfsuitje en demonstraties voor evenementen.

 

Oliemerk Eurol is een van de sponsoren van het TT Festival en benaderde Rocli Racing om een kartdemonstratie te organiseren. “Kunnen we dan weer naar dat parkeerterrein van vroeger? was mijn eerste reactie”, vertelt hij lachend. Dat parkeerterrein is er niet meer. Het karten vindt dit jaar plaats op de donderdag van het TT Festival aan de Weierstraat, waar het ook zoveel jaren eerder, nog voordat Rocli van der Scheer ‘op Assen’ reed. “Ik vind het super om te mogen doen, ook omdat ik als jochie hier heb gereden. Ik mag dat nu weer meemaken. Heel misschien rij ik zelf nog een demootje mee…”