Kunst aan de Vaart werkt toe naar route van beleving

4 augustus 11:08
Kunst aan de Vaart

Assen- Voor de elfde keer presenteert Kunst aan de Vaart in het weekend van 9 en 10 september werk van ruim 70 kunstenaars op 40 locaties aan de Asser Vaart. Flip Drukker en duo Lydeke van Dülmen-Krumpelman en Floortje Hollema zijn dit jaar de Artists in Residence. Wederom is er een uitgebreid klassiek programma met een avondconcert op de Markt. Verder zet het festival een eerste stap om zich te ontwikkelen tot een Kunstmanifestatie.

Opnieuw is beeldende kunst in al haar vormen zichtbaar in de fraaie, statige huizen aan de Asser Vaart. Van abstract tot figuratief en van installaties tot fotografie. Zo zijn kunstenaars te zien als, Albert Geertjes, Frank Vanhooren, Patty Aalbersberg, Joss Jansen, Rie van Eijck, Carolien van Olphen en Jan van Loon.

Voor de derde keer is een aantal kunstenaars gevraagd als Artist in Residence. Dit zijn Flip Drukker en duo Lydeke van Dülmen-Krumpelman en Floortje Hollema. Laatstgenoemden verbeelden met keramiek en aquarellen hun gezamenlijke herinneringen als jeugdvriendinnen aan de rijke natuur, oude cultuur en vergankelijkheid, rondom het Balloërveld, Kampsheide en de Drentse AA bij Rolde, waar ze vandaan komen. Tevens toont Van Dülmen-Krumpelman een aantal schilderijen van het Drentse landschap die zijn gemaakt door oudere generaties uit haar familie, alsmede archeologische vondsten uit de Drentse bodem die in het bezit zijn van de familie Hollema.

Assenaar, beeldend kunstenaar én grafisch vormgever Flip Drukker, is gevraagd om een nieuw logo te maken en een professioneel magazine te creëren.

Kunstmanifestatie

Het festival zit verder in een overgangsfase en wil de komende jaren toewerken naar een Kunstmanifestatie, waarbij alles draait om verrassing, betrokkenheid, verbinding en bovenal beleving. Deze nieuwe koers is enerzijds ingezet met een advies-commissie van zes lokale professionals en kunstkenners die de kwaliteit bewaken en nieuwe namen aandragen (voor 2018). Anderzijds zijn nieuwe samenwerkingen ingezet zoals met het Drents Museum, waarbij zij KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk), de voormalige CBK-ruimte, ter beschikking stellen. In de week voorafgaand aan Kunst aan de Vaart is in KINK alvast een kleine preview te zien.

Een ander nieuw element is dat bedrijven en organisaties van 5 tot en met 8 september een preview kunnen reserveren, waarbij zij met hun gasten – en een hapje en een drankje – enkele panden kunnen bezoeken.

Jong Kamerorkest Noord (JKN)

Al voor het derde jaar zijn er klassieke ensembles in diverse tuinen, huiskamers en varend in een bootje te horen. Na het enorme succes van afgelopen jaar is er wederom een gratis muziekprogramma met ensembles en een openluchtconcert door het Jong Kamerorkest Noord (JKN) op de Markt op zaterdag 9 september (aanvang vanaf 17.30 uur).

Het JKN is in 2015 speciaal voor Kunst aan de Vaart opgericht om getalenteerde musici uit de regio te stimuleren om op hoog niveau samen te spelen. Dit Noord-Nederlandse orkest bestaat uit conservatoriumstudenten en zeer goede amateurs tussen de 14 en 21 jaar. “Door de disciplines beeldende kunst en klassieke muziek in één evenement met elkaar te verbinden, bieden we jonge musici en kunstenaars een podium. Hiermee willen we zowel publiek als deelnemende makers prikkelen, verrassen, uitdagen en inspireren”,  aldus de organisatie.

In het kader van dit gratis concert bieden een aantal restaurants een speciaal festivalmenu aan en huisvesten zij een aantal deelnemende kunstenaars.

Solist is celliste Liesbeth Bosboom, die onlangs haar Bachelorsdiploma aan het Prins Claus Conservatorium afsloot met een 10! Dirigent is Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. Op het programma staan Ouverture la nozze di Figaro van Mozart, Celloconcert in D van Haydn en de 6de symfonie van Schubert.

Praktisch

Er zijn tijdens Kunst aan de Vaart twee ontvangstpunten: één op de Kop van de Vaart/KINK en één aan de Vaart Zuidzijde, nabij de kazerne. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie. Het vernieuwde Magazine (met daarin het programma) is hier gratis verkrijgbaar.

Kunst aan de Vaart: 9 & 10 september | Tijden: 11.00 – 17.00 uur| Entree: gratis  www.kunstaandevaart.nl