10 jaar Rossi-tribune

21 juni 13:23

Geel, geel, en geel. T-shirts, vlaggen en pruiken. En overal nummer 46. De Rossi-tribune op het TT-circuit viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Wat als een wild idee van ‘twee rotjongens’ uit Assen begon heeft zich in de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een vaste waarde op het circuit.

Tekst: Maurice Vos

Foto: Marco Loman

“Het idee is eigenlijk in de kroeg geboren” vertelt Bert van Westrienen lachend. “In 2007 was ik met medeorganisator Marijn Wever naar het circuit van Misano, het thuiscircuit van Valentino Rossi. Daar was een Rossi-tribune. Alles was geel. Kan dat ook in Assen vroegen we ons af. Wij, twee rotjongens uit Assen, trokken onze stoute schoenen aan en stuurden een mail naar het TT-circuit: ‘Wij willen een Rossi-tribune en wij willen dat organiseren!’ Geen idee wat er op ons af zou komen.”

Dat hebben de heren wel enigszins onderschat. Van Westrienen zat destijds thuis met een hernia en dat had als voordeel dat hij wat meer tijd had. “Vanaf het begin deden wij de volledige organisatie zelf, inclusief de kaartverkoop en daar zit heel veel werk in. Tussen januari en april zijn we daar gemiddeld 25 uur per week mee bezig.”

Vriendschap
Edwin Otten was ook vanaf het begin betrokken bij de Rossi-tribune. Vanuit zijn werk zat Otten altijd in een VIP-box. In 2008 bedacht hij om weer een keer gewoon op de tribune te gaan zitten. “Toen ik het idee van de Rossi-tribune voorbij zag komen heb ik meteen een mail gestuurd en kaarten besteld. Toen ik mijn adresgegevens had doorgegeven bleek dat Bert en ik vlak bij elkaar woonden. Omdat we allebei het Rossi-virus onder de leden hebben ontstond al snel onze vriendschap.”

Zo is de Rossi-tribune verantwoordelijk voor veel meer vriendschappen vertelt Van Westrienen: “Het is inmiddels een grote familie geworden. Veel mensen komen dit jaar voor de tiende keer. Als het regent kruipt iedereen bij elkaar onder het zeil.”

Dion Otten
Het jongste lid van de crew van de Rossi-tribune is Edwins zoon Dion Otten. Als vijfjarig jochie zat hij voor het eerst op de Rossi-tribune. Later, als lid van de crew, legde hij bijvoorbeeld de vlaggetjes klaar op de stoeltjes van de Rossitribune en mocht hij met een select gezelschap Valentino Rossi bij aankomst in Nederland verwelkomen.

In 2013 begon Dion zelf met racen. “Dit wordt het eerste jaar dat ik niet op de Rossi-tribune zit, omdat ik zelf moet racen”, vertelt Dion. Dit seizoen zit Dion bij het bekende Ten Kate Racing en neemt deel aan het Internationale Deutsche Meisterschaft für Motorräder (IDM) in de Supersport 300 klasse. Valentino Rossi is een grote inspiratiebron voor Dion. Op zijn slaapkamer hangt dan ook een groot schilderij mét handtekening. “Voor mij is het een droom om nu zelf ook tijdens de TT te mogen rijden.”

Rossi’s 100e overwinning
“De Rossi-tribune is wellicht niet de mooiste plek om de race te kijken, maar het heeft wel de mooiste sfeer én een mooie uitrijstrook”, vertelt Van Westrienen, “Na een overwinning komt Rossi bij onze tribune de overwinning vieren. Tien jaar geleden, de eerste keer, was de 100e overwinning van Rossi. Toen kon het eigenlijk al niet meer beter. Ik had een half jaar thuis gezeten met een hernia. Ik mocht gelukkig van mijn baas wel naar de TT. We hadden er zoveel werk in zitten. Dat Rossi de TT won en dat vierde voor onze tribune maakte het wel heel bijzonder.”

The Mayor
Een ander memorabel moment was twee jaar geleden toen burgemeester Marco Out op de racedag jarig was en 46 werd, blik Bert .. terug. “Wij hebben een gele polo laten maken met daarop het logo van Rossi en daarbij ‘the docter’ laten veranderen in ‘the mayor’. Op de racedag stond de burgemeester in die gele polo naast Rossi. Fantastisch! The mayor naast the doctor! Rossi ging stuk om de polo.”

Exclusief
“Het is ook wel echt ons kindje geworden. Het is wel heel veel werk en we hebben wel eens gedacht om ermee te stoppen, maar als je op de dag zelf die vrolijke mensen ziet, daar doen we het voor.” De Rossi-tribune is elk jaar een van de eerste tribunes die uitverkocht is. Ook dit jaar was de Rossi-tribune in maart al volledig uitverkocht. “We hebben wel de behoefte gehad om uit te breiden, maar daar is geen ruimte. Het is ook goed zo. We willen het ook exclusief houden. In Italië heeft de Rossi-tribune een capaciteit van 15.000 man. “Daar hebben we ook helemaal de tijd niet voor. We zijn een officieel geaccrediteerde tribune met ondersteuning vanuit Italië, maar wij zijn het enige circuit ter wereld die het zelf allemaal regelen. De overige Rossi-tribunes worden door de circuits zelf georganiseerd. We hebben inmiddels het geluk dat bij de fanclub nu iemand zit die Engels spreekt. Dat was de eerste jaren wel drama. Toen moest alle communicatie eerst worden vertaald.”

Op de vraag of Rossi nog een keer de TT gaat winnen zijn de heren heel duidelijk. “Als hij nog ergens een GP wint, dan gaat hij hier winnen.” Daarvoor heeft de Italiaan nog drie kansen. Onlangs tekende Valentino Rossi voor twee jaar bij. “En zolang Rossi rijdt gaan wij ook door!”