ACV besluit competitie thuis tegen koploper Sparta Nijkerk

22 mei 8:55

Komende zaterdag speelt ACV thuis het laatste competitieduel van dit seizoen tegen koploper Sparta Nijkerk. De Veluwse ploeg kan in Assen een prima seizoen bekronen met het kampioenschap en promotie naar de Derde Divisie. De Nijkerkers zullen in dit kampioensduel ongetwijfeld worden gesteund door een groot oranje legioen van fans. ACV wil de competitie eervol beëindigen met een vijfde plaats en zal vormbehoud willen tonen voor de nacompetitie.

Tegenstander Sparta Nijkerk

Het belooft zaterdag een zinderende ontknoping te worden van een ongekend spannende competitie in de hoofdklasse B. Wie van de drie overgebleven kampioenkandidaten Sparta Nijkerk, Excelsior ’31 en Staphorst heeft uiteindelijk de langste adem en mag de kampioensschaal in ontvangst nemen? Bij winst is Sparta Nijkerk kampioen, bij elk ander resultaat zijn de oranjehemden afhankelijk van de uitslagen van de beide titelconcurrenten. Wie kan het beste met de spanning omgaan?

Sparta Nijkerk kende in het afgelopen decennium de beste periode in de clubhistorie met topklasseringen op het hoogste niveau achter de grootmachten IJsselmeervogels en Spakenburg. De Veluwse club speelde in die periode twee seizoenen in de Topklasse, maar kon zich niet handhaven. Vorig seizoen eindigden de Nijkerkers op een teleurstellende 11e plaats.

Dat het ene seizoen de andere niet is bewijzen de Veluwenaren dit seizoen. Met een compleet vernieuwde selectie, bestaande uit een goede mix van routine en talent, is Sparta Nijkerk gegroeid tot trotse koploper en titelfavoriet. Na een valse competitiestart met slechts twee punten uit de eerste drie duels, klommen de oranjehemden gestaag op de ranglijst. Wel bleek dat de ploeg moeilijk tot scoren kwam met slechts 7 goals in de tweede periode. De Nijkerkers hebben duidelijk het beste voor het laatst bewaard, want Sparta ging helemaal los in de derde periode en het sterke en succesvolle team scoort er inmiddels lustig op los. De Veluwse ploeg boog twee weken geleden een 3-2 achterstand op degradant SVZW in blessuretijd om in een heel belangrijke 3-4 zege, waardoor de koppositie opnieuw werd overgenomen. Vorige week werd een overtuigende 3-0 thuiszege behaald op middenmoter Berkum, waardoor de titel en promotie lonkt voor de Nijkerkers.

De ambitieuze Gelderse ploeg wordt dit seizoen getraind door de 52-jarige Eric Speelziek uit Ede. De voormalige semi-prof van FC Wageningen en oud-trainer van onder meer Bennekom en Hercules staat voor de uitdaging met Sparta Nijkerk te promoveren naar de Derde Divisie. De selectie kende een complete metamorfose met twaalf nieuwe spelers die voor een behoorlijke kwaliteitsimpuls hebben gezorgd, waaronder doelman Manuel Hoogewoning (SDC Putten), centrale verdediger Leon Broekhof (FC Lienden), linksback Rob Diderik (csv Apeldoorn), middenvelder Adriaan Kruisheer (Almere City FC), en de aanvallers Bryan Burgerhout (IJsselmeervogels) en Gilbrano Plet (Hercules). De Nijkerkers vormen een goed voetballende ploeg onder aanvoering van spelmaker Donny van der Wal. De Veluwse ploeg beschikt over een solide defensie. Clubtopscorer is Frank Heus met 10 goals.

Teamfoto Sparta Nijkerk (foto: Marjet van Ruitenbeek)

Teamfoto Sparta Nijkerk (foto: Marjet van Ruitenbeek)

ACV staat voor laatste test richting nacompetitie

Na de forse 0-4 thuisnederlaag twee weken geleden tegen Excelsior ‘31 verloor ACV definitief de laatste kans op het kampioenschap. De Asser ploeg kan zich volledig richten op de nacompetitie, waarin fitheid, scherpte en vormbehoud van belang zijn. Vorige week behaalde ACV in Aalten een verdienstelijk 0-0 gelijkspel tegen AZSV, de ploeg in vorm die inmiddels 18 opeenvolgende duels ongeslagen is. Het vertoonde spel, de inzet en het resultaat geven vertrouwen voor de nacompetitie. De Assenaren zullen in het laatste competitieduel ongetwijfeld de sportieve plicht vervullen. ACV heeft nog één punt nodig om de vijfde plek op de ranglijst definitief veilig te stellen.

Sparta Nijkerk is een relatief onbekende tegenstander voor ACV. In de historie van de hoofdklasse speelden de beide clubs zeven keer tegen elkaar. In het seizoen 1997/’98 waren Sparta en ACV bij elkaar ingedeeld in de hoofdklasse C. Zowel de uit- als de thuiswedstrijd eindigde destijds in 1-1. In het seizoen 2012/’13 behaalde Sparta in eigen huis een overtuigende 4-0 zege op ACV. In Assen werd het dat seizoen een spectaculaire 3-3, waarbij de Nijkerkse gelijkmaker diep in blessuretijd viel. Ook in het seizoen 2016/’17 kwamen beide clubs elkaar tegen. In Assen werd het 2-2 en in Nijkerk won ACV met 0-1. Eerder dit seizoen verloor ACV op sportpark “De Ebbenhorst” in het laatste duel vóór de winterstop met 2-0 van de Nijkerkers door goals van Frank Heus en Donny van der Wal.

Spelfragment Sparta Nijkerk - ACV 2-0, 15 december 2018 (foto: Bennie de Boer)

Spelfragment Sparta Nijkerk – ACV 2-0, 15 december 2018 (foto: Bennie de Boer)

Kunnen de blauw-zwarten tegen koploper Sparta Nijkerk de competitie beëindigen met een mooie thuiszege? Hopelijk krijgt het talrijke publiek een spannende wedstrijd te zien met veel spektakel en aanvallend voetbal. Uiteraard kan ACV de support van de trouwe fans in de laatste competitiewedstrijd weer goed gebruiken. Steun ACV zaterdag in de topper tegen de koploper!

De wedstrijd ACV – Sparta Nijkerk wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen en staat onder leiding van scheidsrechter Shukrula uit Alkmaar.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman