ACV krijgt Jong FC Twente op bezoek

8 maart 11:39

ACV speelt komende zaterdag thuis tegen de beloften van FC Twente. De Tukkers zijn bezig aan een wisselvallig seizoen en staan momenteel op een tegenvallende 13e plaats. ACV heeft de punten keihard nodig in de strijd om lijfsbehoud en hoopt op een stunt tegen het beloftenteam van de eredivisionist.

Tegenstander Jong FC Twente

Evenals Ajax en PSV maakte FC Twente in 2013 gebruik van de mogelijkheid om met het beloftenteam deel te nemen aan de Jupiler League. De technische leiding streefde er naar jonge talenten versneld op te leiden voor het eerste elftal. Vanwege bezuinigingen binnen de club werd in 2015 besloten om het elftal uit het betaald voetbal terug te trekken en werd weer deelgenomen aan de landelijke beloftencompetitie.  Via deze competitie kwalificeerde Jong FC Twente zich in 2016 voor de nieuwe Tweede Divisie. Dit werd geen onverdeeld succes, want de roodhemden eindigden als hekkensluiter en degradeerden vorig jaar naar de Derde Divisie.

Onder leiding van de nieuwe trainer Dennis Demmers (eerder hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, Excelsior ’31, Berkum en SVZW), assistent Theo ten Caat (eerder hoofdtrainer van Achilles ’94 en WHC) en keeperstrainer Sander Boschker wil Jong FC Twente de talenten verder stappen laten zetten en ontwikkelen richting eerste elftal. Veel spelers zijn afkomstig uit de FC Twente Voetbalacademie. Het hanteren van de eigen spelprincipes staat daarbij voorop. Het beloftenteam is ook een elftal waarin spelers wedstrijdritme kunnen opdoen die tijdelijk buiten de boot vallen bij de eerste selectie of die terugkomen van blessures.

Jong FC Twente is een technisch vaardige en conditioneel sterke talentvolle ploeg, die het moet hebben van het voetballende vermogen en de handelingssnelheid, maar in fysiek opzicht nog progressie kan behalen. Door de vele trainingsarbeid heeft de technische staf de beschikking over een heel fitte spelersgroep, die bestaat uit enkele jeugdinternationals, waaronder de Zweed Lukas Browning Lagerfeldt. Onder voorwaarden kan in wedstrijden ook gebruik worden gemaakt van spelers uit de eerste selectie van FC Twente.

De beloften van de eredivisionist spelen tot op heden een wat kleurloos seizoen. Sinds december vorig jaar behaalde de Twentse ploeg slechts vier punten uit zeven duels. De grillige prestaties en wisselvallige resultaten hebben geleid tot een positie onderaan de middenmoot op de 13e plaats. Clubtopscorer is Rashaan Fernandes met vier goals. Afgelopen zaterdag speelde Jong FC Twente een oefenwedstrijd tegen Tweede divisionist HHC Hardenberg. De ploeg van Dennis Demmers won met 0-2 dankzij twee goals van Dylan George.

Selectie Jong FC Twente (bron: www.fctwente.nl)

Selectie Jong FC Twente (bron: www.fctwente.nl)

ACV houdt de moed erin

Na de overtuigende 4-1 thuiszege op naaste concurrent Capelle eind januari, hoopte ACV deze lijn door te trekken in het thuisduel tegen ODIN ’59. Hoewel de Asser ploeg twee keer fraai op voorsprong kwam, moest ACV in de slotfase helaas twee tegentreffers incasseren en dit betekende een zure 2-3 nederlaag. Vervolgens werden de competitieduels van ACV tegen Harkemase Boys, Jong FC Groningen en Spijkenisse allemaal afgelast. Aangezien de directe concurrenten Spijkenisse, Capelle en ONS Sneek de laatste weken wel punten hebben gepakt, is de Asser ploeg inmiddels gezakt naar een positie onder de fatale rode streep. ACV staat momenteel op een 17e plaats, maar de achterstand op Spijkenisse en Capelle bedraagt slechts twee punten. Bovendien heeft Spijkenisse inmiddels twee duels meer gespeeld en Capelle één duel meer. ACV heeft wel dringend punten nodig en dat zal beginnen met een goede organisatie. De ploeg hoeft nog zeker niet te wanhopen en heeft vooral in de thuisduels laten zien dat het over veel veerkracht beschikt en resultaten kan behalen met de juiste instelling en concentratie. Het hechte collectief moet het in de overlevingsstrijd hebben van realistisch voetbal met veel passie en strijd. Gesteund door het thuispubliek mag ACV nog steeds hopen op lijfsbehoud.

Eerder dit seizoen leed ACV op sportpark De Waarbeek in Hengelo op het terrein van HVV een uiterst ongelukkige 1-0 nederlaag. De Asser ploeg speelde uitstekend vanuit een goede organisatie, hield lang stand, maar incasseerde vlak voor tijd een zure tegentreffer. Boosdoener was Manchester City-huurling Isaac Buckley-Ricketts, die een afvallende bal fraai binnenschoot. Met laatstgenoemde, Dejan Trajkovski en Nikola Gjorgjev deden er toen drie spelers mee van de eerste selectie van de eredivisionist. De 19-jarige Engelse aanvaller keerde in de winterse transferperiode overigens terug naar Engeland en werd verhuurd aan Oxford United FC.

ACV is in de overlevingsstrijd gebrand om punten te behalen tegen het Twentse beloftenteam. Als de Asser ploeg met de juiste instelling en concentratie speelt en bovendien de benodigde inzet en strijdlust op de mat legt, behoort een goed resultaat tot de mogelijkheden.

Spelfragment uit het duel Jong FC Twente  – ACV (1-0), 4 november 2017 (foto: www.sportimages.nl)

Spelfragment uit het duel Jong FC Twente  – ACV (1-0), 4 november 2017 (foto: www.sportimages.nl)

Kunnen de blauw-zwarten thuis tegen Jong FC Twente revanche nemen voor de 1-0 uitnederlaag? Hopelijk krijgt het publiek weer een spannende wedstrijd te zien met veel spektakel en aanvallend voetbal. ACV kan de steun van de trouwe fans aanstaande zaterdag weer bijzonder goed gebruiken. Daarom een oproep aan iedereen om de wedstrijd te bezoeken en het eerste elftal massaal en vocaal te ondersteunen!

De wedstrijd ACV – Jong FC Twente wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen.  Scheidsrechter is de heer G. Keijl uit Heerde.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman