ACV krijgt Staphorst op bezoek

3 oktober 8:18

ACV speelt aanstaande zaterdag thuis tegen subtopper Staphorst. De ploeg uit de Kop van Overijssel heeft zich na de stroeve seizoenstart herpakt en doet prima mee in de top van de ranglijst. Staphorst staat momenteel als 5e geklasseerd en heeft drie punten achterstand op koploper Urk. ACV heeft een wedstrijd minder gespeeld en staat op de 9e plek. De Asser ploeg hoopt de zege van vorige week een goed vervolg te geven. Bij winst doet ACV goede zaken en passeert het Staphorst op de ranglijst.

Tegenstander Staphorst

Voetbalvereniging Staphorst speelt vanaf 2007 onafgebroken in de hoofdklasse, waarin het vele periodetitels behaalde en enkele keren dichtbij promotie was. In 2016 kende de Overijsselse ploeg een topseizoen. Staphorst kwam in de ongemeen spannende titelstrijd met Harkemase Boys net te kort om de kampioensvlag te hijsen. De geel-blauwen bevestigden hun naam als cupfighter. Na winst van de districtsbeker Noord werd ook nog eens de landelijke amateurbeker gewonnen. In een zinderende finale werd Noordwijk na verlenging met 6-3 verslagen. Ook in 2017 veroverde Staphorst de districtsbeker. Vorig seizoen eindigde Staphorst op een 5e plaats en kwalificeerde de ploeg zich opnieuw voor de voorronden van de landelijke KNVB-beker. Na winst op de Derde divisie ploegen Goes en HSC ’21 mocht Staphorst vorige week in de eerste ronde thuis aantreden voor de historische bekerkraker tegen grote buur PEC Zwolle. Deze Overijsselse streekderby werd in een fantastische ambiance een geweldig voetbalgevecht. Staphorst verloor nipt met 0-1, maar kon het bekertoernooi met opgeheven hoofd en gepaste trots verlaten.

Dit seizoen staat Staphorst onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Dennis van Toor, die Jan Vlap opvolgde en daarvoor acht seizoenen hoofdtrainer was van AZSV. De ambitieuze dorpsclub wil dit seizoen weer een rol van betekenis bovenin spelen. Dit moet dan gebeuren met een aanzienlijk gewijzigde en bredere selectie met 9 nieuwelingen, waaronder de teruggekeerden Ferdi ter Avest (SVZW) en Martin van’t Ende (Alcides). Gebleven zijn de sterkhouders Ewald Koster, Rob Mijnheer (aanvoerder, 15e seizoen), Mark Veldmate en clubicoon Martijn Brakke (17e seizoen!). Aanvaller Ferdi ter Avest staat met vier goals hoog genoteerd op de topscorerslijst.

Staphorst is een goed voetballende ploeg dat een sterk collectief vormt en vanuit een degelijke organisatie met veel druk naar voren speelt. De geelhemden hebben bovendien de beschikking over enkele behendige spelers die toe kunnen slaan vanuit een snelle omschakeling. Met de sterke wedstrijdmentaliteit, lengte en fysieke kracht van enkele gelouterde spelers, is Staphorst een stugge ploeg en een lastig te bestrijden opponent. Na de stroeve seizoenstart met drie gelijke spelen volgden thuiszeges op WHC en Berkum. Door deze prestaties staat het nog ongeslagen Staphorst op een fraaie 5e plek met slechts drie punten achterstand op koploper Urk.


Selectie Staphorst (bron: www.vvstaphorst.nl)

ACV is gebrand op eerste thuiszege

Na een leerzaam debuutjaar in de Derde divisie moet ACV nog zijn draai vinden in de hoofdklasse B. Op de fortuinlijke 1-2 zege in Rijssen op Excelsior’31 in de seizoensouverture volgden een onnodig 3-3 gelijkspel tegen csv Apeldoorn, een nipte 0-1 thuisnederlaag tegen AZSV en een benauwde 0-1 uitzege op promovendus Buitenpost. In die duels bleek dat het veldspel goed verzorgd is, maar dat de juiste afstemming nog voor verbetering vatbaar is. Om het verschil te kunnen maken en tot goede resultaten te komen is scherpte en concentratie vereist, zowel verdedigend als in de eindfase van een aanval. De technische staf heeft daarbij de beschikking over een kwalitatief brede selectie met diverse keuzemogelijkheden.

ACV speelde het afgelopen decennium vele aantrekkelijke duels tegen Staphorst. De laatste ontmoetingen dateren uit het seizoen 2016/2017, waarin de Assenaren thuis met 1-4 verloren en met 2-1 wonnen op sportpark Het Noorderslag.


Spelfragment ACV – Staphorst 1-4, 18 maart 2017 (Foto: Bennie de Boer)

Kan ACV de eerste thuiszege behalen op het nieuwe kunstgrasveld? Hopelijk krijgt het publiek een spannende wedstrijd te zien met veel spektakel en aanvallend voetbal. Steun ACV zaterdag aanstaande tijdens deze klassieker!

De wedstrijd ACV – Staphorst wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen en staat onder leiding van scheidrechter B.J. Fikkert uit Hellendoorn.

 

Tekst voorbeschouwing: Eelco Brinkman