ACV strijdt om periodetitel thuis tegen SC Genemuiden

7 november 10:07

Voor ACV staat er zaterdag een belangrijke wedstrijd op het programma. De Asser ploeg kan in het inhaalduel thuis tegen SC Genemuiden de eerste prijs van dit seizoen pakken in de vorm van een periodetitel. Urk heeft daarvoor op dit moment de beste papieren, maar bij winst behaalt ACV deze prijs en neemt het bovendien de koppositie over van de ploeg uit het vissersdorp. Alle reden om komende zaterdag het Catawiki Sportpark te bezoeken en de ploeg van trainer Fred de Boer aan te moedigen!

Tegenstander SC Genemuiden

‘Sportclub’, zoals de hechte gemeenschap in Genemuiden de club noemt, is een vooraanstaand voetbalbolwerk. De club uit de Kop van Overijssel behaalde vele prijzen, waaronder zeven afdelingstitels op het hoogste niveau. Dit gebeurde voor het laatst in 2004. Daarnaast veroverde SC Genemuiden als cupfighter de zaterdagbeker in 1958, vier keer de districtsbeker Noord en de landelijke amateurbeker in 2005.

Vorig seizoen was SC Genemuiden na een spannende titelstrijd met Eemdijk en Berkum dichtbij het kampioenschap in de hoofdklasse B. De groen-witten eindigden echter als derde in de eindrangschikking zonder enkele prijs, wat uiteindelijk een teleurstelling was. Dit seizoen zijn er weer nieuwe kansen op succes. De sportieve ambities van de club uit de tapijtstad zijn opnieuw gericht op promotie naar de Derde Divisie. Vooralsnog worden de verwachtingen nog niet waar gemaakt en zijn de prestaties te wisselvallig om een rol van betekenis bovenin mee te spelen. Fraaie overwinningen, zoals de 3-0 thuiszege op Sparta Nijkerk, worden afgewisseld door onverwachte uitnederlagen (6-1 tegen SDC Putten en 2-1 tegen SVZW). Vorige week speelde SC Genemuiden de streekderby tegen Berkum in een spectaculaire wedstrijd met 3-3 gelijk. Hierdoor staan de groen-witten op de 7eplaats met 14 punten uit 9 duels. SC Genemuiden staat voor het derde opeenvolgende seizoen onder leiding van hoofdcoach Jan van Raalte, eerder hoofdtrainer van Staphorst, Drachtster Boys, HHC Hardenberg en Flevo Boys. Enkele weken geleden werd bekend dat Van Raalte Sportclub aan het eind van dit seizoen wegens drukke werkzaamheden zal verlaten.

De ‘Trots van het Oosten’ nam deze zomer afscheid van zes spelers, waaronder Erik Rotman (DOS Kampen), Arjen Hagenauw en Danny Menting. Beide spelers keerden terug bij ACV. Daarnaast stopten Albert Flier, Robert Boes en Jacco Riemens. De selectie kreeg nieuwe impulsen met de komst van oud ACV-aanvaller Jan Hooiveld (Harkemase Boys), de beide doelmannen Daan Huiskamp (Spakenburg) en Eser Elmali (asv Dronten) en verdedigende middenvelder Jeremy Jonker (csv Apeldoorn). Op de valreep van de transferperiode versterkte SC Genemuiden de selectie nog met de komst van middenvelder Kay Velda. De oud-profvoetballer uit Hattem speelde vorig seizoen bij DVS’33 Ermelo. De selectie van de Gaellemunigers is overigens herkenbaar met elf spelers uit de eigen opleiding, passend bij de eigen identiteit. De technische staf heeft de beschikking over een fitte en gretige ploeg met veel individuele kwaliteiten, routine en een sterke winnaarsmentaliteit. Sterkhouders zijn de verdedigers Roelof de Jong en Dirk Muis, middenvelder Joran Pot en de aanvallers Omar Kavak, Anne van der Kolk (12e seizoen) en Frank Kuurman. De productieve spits Kavak was vorig seizoen met 28 goals topscorer van de beide hoofdklassen. Momenteel is hij opnieuw goalgetter met 8 doelpunten.

Selectie Sportclub Genemuiden, seizoen 2018/’19 (bron: Helmich Lubberts, SC Genemuiden)

Selectie Sportclub Genemuiden, seizoen 2018/’19 (bron: Helmich Lubberts, SC Genemuiden)

ACV strijdt om periodetitel

Dankzij een sterke serie van ACV met 16 punten uit de laatste zes duels, waarin de ploeg ongeslagen bleef en vijf keer de nul hield, kunnen de Assenaren zaterdag de eerste periodetitel behalen. Daarvoor is wel winst in het inhaalduel tegen SC Genemuiden een vereiste. Bij elk ander resultaat gaat Urk er met de eerste prijs van dit seizoen vandoor. Bij winst van de Asser ploeg neemt het bovendien de koppositie over van Urk.

Vorige week speelde ACV in Assen een heerlijke pot voetbal in de ouderwetse zaterdagtopper tegen koploper Urk. De ploeg van trainer Fred de Boer speelde met de juiste instelling, strijd en beleving en was zeer effectief in het benutten van de kansen. Na de eerste helft kon ACV de kleedkamer opzoeken met een riante 3-0 voorsprong. Dankzij een geweldige teamprestatie gaf ACV weinig kansen weg en zorgde nog voor een fraai slotakkoord: een overtuigende 4-0. De ploeg speelt met veel vertrouwen en zal er zaterdag ongetwijfeld alles aan doen zich te belonen met de eerste periodetitel. Deze prijs geeft recht op deelname aan de nacompetitie voor een plek in de Derde Divisie. Voordat het zover is wacht de krachtmeting met het sterke SC Genemuiden.

Spelfragment ACV-SC Genemuiden 1-1, 20 augustus 2016 (foto: Bennie de Boer)

Spelfragment ACV-SC Genemuiden 1-1, 20 augustus 2016 (foto: Bennie de Boer)

ACV en SC Genemuiden hebben onderling vele spannende duels gespeeld, waarin de Assenaren wisselende resultaten behaalden. Beide ploegen kwamen elkaar in competitieverband voor het laatst tegen in het seizoen 2016/’17. Op de openingsdag werd het in Assen 1-1, terwijl ACV de topper in Genemuiden met 0-3 overtuigend won. Ter voorbereiding op dit nieuwe seizoen speelden beide ploegen in Genemuiden een oefenduel, dat eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Kunnen de blauw-zwarten de eerste prijs van dit seizoen pakken? Hopelijk krijgt het publiek weer een aantrekkelijke wedstrijd te zien met veel passie, spektakel en aanvallend voetbal. Uiteraard kan ACV de support van de trouwe fans weer goed gebruiken. Steun ACV zaterdag in de strijd om de eerste periodetitel in het finaleduel tegen SC Genemuiden!

De wedstrijd ACV – SC Genemuiden wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen. Scheidsrechter is de heer M. Oosting uit Niekerk.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman