ACV thuis in actie tegen titelkandidaat Excelsior ’31

8 mei 8:23

De competitie nadert zijn ontknoping. In deze beslissende slotfase van het seizoen worden de prijzen verdeeld. ACV speelt in de drie resterende duels alleen nog maar finales tegen topploegen, die allen nog strijden om het kampioenschap. Komende zaterdag komt titelkandidaat Excelsior ’31 uit Rijssen op bezoek. De Twentse ploeg staat op een 3e plaats, slechts één punt achter het leidende duo Staphorst en Sparta Nijkerk. ACV staat op een keurige 5e plaats en heeft nog een theoretische kans op het kampioenschap, waarbij het wel afhankelijk is van misstappen van de topploegen. De Asser ploeg wil de scherpte en ‘winning mood’ vasthouden voor de eventuele nacompetitie. Een interessant topduel zaterdag dat de echte voetballiefhebber niet mag missen.

Tegenstander Excelsior ‘31

Sportvereniging Excelsior’31 uit Rijssen is één van de grootste zaterdagclubs van ons land. Het Twentse voetbalbolwerk behaalde in de clubhistorie diverse sportieve successen. De laatste afdelingstitels op het hoogste niveau werden behaald in 2005 en 2010. De Twentse club behoorde tot de eerste lichting Topklassers en speelde vier seizoenen op dit amateurniveau. Vorig seizoen jaar eindigden de Rijssenaren op een tegenvallende 9eplaats, maar mochten wel meedoen aan de nacompetitie voor een plek in de Derde Divisie dankzij winst van de eerste periodetitel. Capelle toonde zich in het tweeluik echter de sterkste, zodat de Tukkers opnieuw uitkomen in de hoofdklasse.

Dit seizoen maakt Excelsior ’31 nog een serieuze kans op het kampioenschap om daarmee gevolg te geven aan de ambitie om te promoveren naar de Derde Divisie. De Twentse ploeg staat op de derde plaats met slechts één punt achterstand op de beide koplopers Staphorst en Sparta Nijkerk en heeft dus nog alle kans op de hoofdprijs. In de zinderende ontknoping van de competitie speelt Excelsior ’31 na het cruciale duel tegen ACV de streekderby uit tegen hekkensluiter SVZW en op de slotdag komt Flevo Boys op bezoek in Rijssen. De meeste punten werden op het eigen sportpark “De Koerbelt” behaald, waar de ploeg alleen in de seizoensopening tegen ACV een nederlaag behoefde te incasseren. In de uitduels verloor de Twentse ploeg van Sparta Nijkerk, Staphorst en Flevo Boys en speelde het vier keer gelijk.

Hoofdtrainer van Excelsior ‘31 is Peter Wesselink, bezig aan zijn derde seizoen bij de roodwitten. In het verleden was de ervaren oefenmeester hoofdcoach bij csv Apeldoorn, SVZW en Spakenburg. De technische staf heeft de beschikking over een uitstekende selectie met veel ervaring en talent, bestaande uit veel goede balvaardige spelers met individuele kwaliteiten en creativiteit. De ploeg speelt technisch verzorgd aanvallend combinatievoetbal en is voetballend één van de sterkste teams van de hoofdklasse B. Met gevarieerd en dominant aanvalsspel en veel scorend vermogen is Excelsior ’31 tot veel verrassingen in staat. Geef de ploeg geen ruimte om te voetballen, want dan zijn ze razend gevaarlijk.

Clubliefde bestaat nog in de top van het amateurvoetbal, dat bewijzen o.a. de 34-jarige Amanuel Isa (16e seizoen !) en de 32-jarige Niek Davina (10eseizoen) bij Excelsior ’31. Beide spelers beleefden grote sportieve successen bij de Tukkers. Routinier Hielke Penterman (ex HHC Hardenberg en Achilles ’29) is topscorer van de hoofdklasse B met 21 goals.

Selectie Excelsior ‘31 (bron: www.excelsior31.nl)
Selectie Excelsior ‘31 (bron: www.excelsior31.nl)

ACV wil goede slotreeks neerzetten

Door de goede resultaten van de laatste weken heeft ACV zich prima weten te handhaven in de kopgroep. De Asser ploeg staat nog steeds op de 5eplaats, aangezien de overige topploegen weinig misstappen begaan. Wel verloor koploper Sparta Nijkerk vorige week thuis verrassend twee kostbare punten tegen degradatiekandidaat DETO Twenterand. ACV staat vier punten achter de beide koplopers Staphorst en Sparta Nijkerk, drie punten achter Excelsior ’31 en één punt achter AZSV. De Assenaren zijn echter van te veel factoren afhankelijk om aangemerkt te worden als een serieuze titelkanshebber. Feit is wel dat ACV de resterende duels nog speelt tegen Excelsior ’31 (thuis), AZSV (uit) en Sparta Nijkerk (thuis). In deze competitie blijkt er veel mogelijk te zijn en in ieder geval zijn er nog negen punten te verdienen! Realistischer is dat de ploeg van trainer Fred de Boer zich richt op de nacompetitie. De komende weken staan daarom volledig in het teken van de voorbereidingsperiode om topfit te pieken tijdens de play-offs om promotie. Vorige week wist ACV in ieder geval de winnende reeks vast te houden door het lastige uitduel tegen SC Genemuiden nipt en zwaarbevochten met 0-1 te winnen.

In het verleden haalde ACV wisselende resultaten tegen Excelsior ’31. De Asser ploeg won in de seizoensopening in Rijssen in blessuretijd met 1-2. De laatste onderlinge ontmoeting in Assen was op 18 februari 2017, toen ACV eveneens met 2-1 won. Kunnen de blauw-zwarten tegen het sterke Excelsior ’31 in het winnende ritme blijven ? Hopelijk krijgt het publiek een spannende wedstrijd te zien met veel spektakel en aanvallend voetbal.

Spelfragment uit het duel Excelsior ’31 - ACV (1-2), 1 september 2018  (foto: Bennie de Boer)
Spelfragment uit het duel Excelsior ’31 – ACV (1-2), 1 september 2018  (foto: Bennie de Boer)

ACV kan de steun van het trouwe publiek zaterdag weer bijzonder goed gebruiken. Daarom een oproep aan alle ACV-ers om het eerste elftal in de topper met veel stemgeluid te ondersteunen!

De wedstrijd ACV –Excelsior ‘31 wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen. Scheidsrechter is de heer M. Oosting uit Niekerk.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman