ACV thuis tegen koploper Spakenburg

2 mei 9:52

ACV speelt zaterdag thuis tegen koploper Spakenburg. De titelgrossier uit het gelijknamige vissersdorp is met nog vier duels dichtbij het kampioenschap en kan in theorie in Assen de titel al binnenhalen. Daarvoor moet Spakenburg winnen en hopen op misstappen van Scheveningen, DVS ’33 en Quick Boys. ACV heeft alleen nog kans op handhaving via de nacompetitie. De Asser ploeg hoopt thuis te zorgen voor een daverende stunt tegen de trotse lijstaanvoerder.

Tegenstander Spakenburg

Spakenburg behoort tot de vele roemruchte clubs met een rijke historie in de top van het zaterdagvoetbal. De blauwen speelden vanaf 1950 tot 2017 onafgebroken op het hoogste amateurniveau en behaalden vele sportieve successen. Elf keer werd Spakenburg afdelingskampioen, vijf keer zaterdagkampioen en twee keer algeheel landskampioen (1985 en 2014), een indrukwekkende erelijst. Afgelopen seizoen degradeerde de club uit het vissersdorp voor het eerst in de clubhistorie, een sportief dieptepunt. Spakenburg eindigde op een teleurstellende 16e plaats en was veroordeeld tot het spelen van p/d-duels in de nacompetitie. In het finaleduel ging Spakenburg op eigen veld pijnlijk met 2-3 onderuit tegen Rijnsburgse Boys, waardoor degradatie een feit werd. Aangezien naaste rivaal IJsselmeervogels juist kampioen werd en de omgekeerde weg bewandelde, werd het vissersdorp opnieuw een unieke dorpsderby onthouden.

Onder leiding van oud-international en voormalig Feyenoord-boegbeeld John de Wolf startte Spakenburg dit seizoen als torenhoge titelfavoriet. De ploeg had maar één doel en dat was het kampioenschap. De blauwen maakten de verwachtingen volledig waar en zijn dichtbij promotie en daarmee de rentree in de Tweede Divisie. Een club met de statuur van Spakenburg hoort ook te spelen op het hoogste amateurniveau. De brede en kwalitatief brede selectie kent vele oud-profs en spelers met veel ervaring op topamateurniveau. Een vertrouwd gezicht in de selectie is Philip Ties. De 32-jarige Drent speelde zes seizoenen in de hoofdmacht van ACV. Na omzwervingen bij Staphorst, SC Genemuiden en HHC Hardenberg tekende hij een contract bij Spakenburg, waar hij bezig is aan zijn tweede seizoen. Overige bekende spelers zijn onder andere doelman Leon ter Wielen (ex-Fortuna Sittard), verdedigers Giovanni Gravenbeek (ex-PEC Zwolle) en Nathaniel Will (ex-De Graafschap), middenvelder Tom Menting (ex-De Graafschap) en de aanvallers Bert Steltenpool, Kees Tol (beiden ex-FC Volendam) en Jasper Waalkens (ex-FC Almere City FC). Clubtopscorer is Kees “Pier” Tol met 19 goals. Spakenburg heeft de minst gepasseerde defensie in de Derde Divisie.

De laatste weken vertoonde Spakenburg tekenen van titelstress en werd ondanks de riante voorsprong zelfs gesproken over een vormcrisis. De titelfavoriet bleef echter op kampioenskoers, ondanks nederlagen tegen Jong FC Twente, Scheveningen en Jong FC Volendam in de laatste zes duels. Aangezien de overige titelconcurrenten ook in die fase veel punten verspeelden, bleef de voordelige marge gehandhaafd. Vorige week speelden Scheveningen en Quick Boys in hun onderlinge duel gelijk, waardoor Spakenburg dankzij een benauwde 2-1 zege op Spijkenisse weer kon uitlopen. De titelrace is een bijna gelopen koers, want de voorsprong op Scheveningen bedraagt inmiddels acht punten. Bij winst op ACV en misstappen van de concurrentie kan de kampioensvlag in top. Met deze wetenschap kon het dus wel eens erg druk worden op het Catawiki sportpark met een blauwe invasie!

Selectie sv Spakenburg (bron: www.spakenburg.com)

Selectie sv Spakenburg (bron: www.spakenburg.com)

ACV houdt vertrouwen in goede afloop

ACV heeft zeer ernstige degradatiezorgen en zal in de overlevingsstrijd alles uit de kast moeten halen om nog een plek te kunnen stijgen op de ranglijst. Op karakter en de nodige strijdlust worden punten gesprokkeld. Vorige week behaalde de geplaagde Asser ploeg thuis tegen ASWH op zich een verdienstelijk 1-1 gelijkspel, maar de remise voelde als verlies, gezien de winst van concurrent Capelle. Met nog vier finales te spelen leeft ACV tussen hoop en vrees en zijn zeges nodig. De Asser ploeg moet in de resterende wedstrijden een achterstand van vijf punten op Spijkenisse goed maken om de nacompetitie alsnog te halen. De ploeg strijdt in deze cruciale eindfase voor de laatste kansen. Elke week is het een flinke uitdaging om onder deze opwindende druk resultaten te behalen. Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en waarom zou ACV niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen titelfavoriet Spakenburg?

In de glorietijden van ACV en Spakenburg ontmoetten beide clubs elkaar vanaf 1972 regelmatig. Het waren dikwijls heroïsche voetbalgevechten. In de strijd om de zaterdagtitel in 1987 won ACV thuis van Spakenburg met 3-2, waarna tegen NSVV in Numansdorp het zaterdagkampioenschap werd behaald. Een andere memorabele kampioenswedstrijd speelde ACV in 2002 op eigen sportpark tegen directe concurrent Spakenburg. Een gelijkspel was voldoende en het werd uiteindelijk 2-2, waarna het kampioensfeest losbarstte. In 2012 speelde ACV in Rijssen tegen Spakenburg het finaleduel om promotie naar de Topklasse. ACV verloor in een spannend duel van de blauwen met 2-1 na verlenging. Overigens werd dit seizoen de heenwedstrijd vlak vóór de winterstop door Spakenburg overtuigend met 4-0 gewonnen.

Spelfragment Spakenburg – ACV 4-0, 16 december 2017 (foto: Bennie de Boer)

Spelfragment Spakenburg – ACV 4-0, 16 december 2017 (foto: Bennie de Boer)

Kan ACV zaterdag in een ongetwijfeld mooie ambiance zorgen voor een sportieve stunt tegen koploper Spakenburg? Met de steun van het publiek zal de ploeg er weer alles aan doen een goed resultaat te behalen. Hopelijk krijgt het publiek een spannende wedstrijd te zien met veel passie, spektakel en aanvallend voetbal. Uiteraard kan ACV de steun van de trouwe fans weer goed gebruiken. Komt allen aanstaande zaterdag naar het sportpark om ACV aan te moedigen!

De wedstrijd ACV –Spakenburg wordt zaterdagmiddag om 14.30 uur gespeeld op het Catawiki Sportpark in Assen. Scheidsrechter is de heer F. van den Elzen uit Berghem.

Voorbeschouwing: Eelco Brinkman