Annemarie – Motorman

21 juni 15:24

Columniste Annemarie is moeder van één en partner van geen. Ze is probleemloos dyslectisch, houdt van lezen en schrijven, en gaat regelmatig uit in Assen. Annemarie bedenkt, beschouwt en beleeft haar eigen wondere werkelijkheid…

Soms zou ik een man willen zijn. Gewoon voor een paar dagen. Om te voelen hoe het is om man te zijn. Dan wil ik graag een man zijn op het moment dat het TT-feest losbarst. Dan wil ik graag zo’n motorrijder man zijn met gespierde armen en mijn grote handen en mijn stevige vingers om het stuur. Ik bruis van het testosteron in mijn strak zittende motorpak op mijn motor.

Zelfverzekerd rij ik Witten binnen en steek min wijsvinger op naar andere motormannen. Op dat moment start de verbroedering. De verbroedering die elk jaar ontstaat tussen al die mannen en hun motoren.

Ik rij stoer de TT-camping op. Nog zittend op mijn motor doe ik mijn helm af en aanschouw TT-campingterrein. Dit is mijn terrein, dit zijn mijn mannen en dit is het feest der motoren.

Behendig en mannelijk zet ik mijn tent op. Ik ram zonder moeite de haringen in de grond en trek een blik bier open. Na de eerste slok volgt een harde boer.

Vier dagen stort ik mij als man in het TT-gebruis. Met ontbloot bovenlijf brul ik wat tegen vrouwen en plas waar het maar kan. Vier dagen lang draag ik hetzelfde leren zweterige motorpak.

Op de tribune tijdens de races zit ik met mijn benen wijd en kijk gehypnotiseerd naar de motoren. Het motorgeluid beluister ik als de beste symfonie die ooit is gespeeld. Na de race ga ik het centrum in met mijn motorvrienden. We bulderen van het lachen en slaan elkaar op de rug. We drinken bier zoals motormannen dat doen en kijken naar de vrouwen. We gaan in de blote kont bij Mooi Wark. We zingen en proosten op de muziek.

Als man in mijn motorbroek zonder T-shirt beleef de TT samen met mijn vrienden zoals alleen motormannen dit kunnen. We zijn stoer, rauw, oer en brullen als motoren. De TT is zoveel meer dan motoren, alleen zal ik dan denken als motorman. De TT verbroederd!

Wat een onzin en ongeëmancipeerd gedoe zeg, zullen vele TT-vrouwen zeggen. Wij vrouwen kunnen knetterhard TT vieren. Dat klopt zeker! Daarbij is de TT een feest voor alle geslachten. Misschien dan maar een tussenweg: Als vrouw rij ik op een motor met achterop een grote TT-man, zijn armen stevig om mij heen. Dan rijden zo we heel geëmancipeerd het feestgedruis in. Laat het feest der motoren maar beginnen!