Assen geeft bezoekers de ruimte

29 mei 14:46

De uitgestrekte binnenstad van Assen wordt vaak als nadeel gezien, maar werkt nu eens in het voordeel. Terrassen en voetgangers krijgen straks alle ruimte.

Samen met de binnenstadsorganisatie Vaart in Assen (ViA) heeft de gemeente een plan uitgewerkt om de ondernemers zo veel als mogelijk ruimte te bieden. In de binnenstad worden enige aanpassingen gedaan hiervoor. Zo kunnen de fietsers ’s middags geen gebruik meer maken van de Markt en de Kerkstraat. Ook niet met de fiets aan de hand. Op marktdagen (woensdag en zaterdag) wordt een gedeelte van de Gedempte Singel afgesloten om bezoekers meer ruimte te geven.

Terras op Kop van de Vaart

Een zeer opvallende maatregel het terras op de Kop van de Vaart. Dit terras wordt uitgebaat door de exploitanten van Grand Café ‘t Wapen en Villa Tapas. Een pracht locatie aan het water.

Verder mogen de tafels en stoelen van de Markt ook worden uitgebreid door gebruik te maken van de voetpaden tussen de horecagelegenheden en de huidige terrassen. Voetgangers gaan de straat op, het doorgaande verkeer wordt geweigerd. Op de Brink zijn de horecagelegenheden vrij om het plein op te schuiven. Om ruimte te creëren wordt een aantal fietsenrekken verwijderd. Overigens komen er andere plekken stallingen bij voor fietsen om een en ander te compenseren.Hotel de Jonge en De Heeren Hofsteenge aan de Brinkstraat en de Gedempte Singel mogen eveneens extra ruimte benutten. Hetzelfde geldt op het Koopmansplein voor Lunchcafe Plein 10.

Gastheren en -dames

Om alles in goede banen te leiden worden gastheren en -dames ingezet in de binnenstad. Hier is afgelopen weken in het Mercuriuscentrum en Oudestraat uitvoerig mee getest bij het winkelende publiek. Vanaf 1 juni wordt er ook met gastheren en – dames bij de horeca getest. De heren en dames staan voor de bezoekers klaar voor een aangenaam en veilig horecabezoek. 

Maatregelen RIVM

De horeca in de binnenstad kijkt er naaruit om gasten weer te mogen ontvangen. Toch zijn er nog wel een aantal regels waar ze iedere bezoeker nog graag op attenderen:

IS HET ANWOORD ‘JA’ OP ÉÉN VAN DE ONDERSTAANDE VRAGEN?
NEEM DAN GEEN PLAATS

 1. Had je de afgelopen 24 uur één of meerdere klachten als neusverkoudheid, hoesten, koorts of benauwdheid?
 2. Heb je op dit moment een huisgenoot met een van bovenstaande klachten?
 3. Is er in de afgelopen dagen het nieuwe coronavirus bij jou vastgesteld?
 4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Zit je momenteel in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe cororonavirus is vastgesteld?

WANNEER JE GEBRUIK MAAKT VAN ONS TERRAS/OF ONZE FACILITEITEN DAN GA JE AUTOMATISCH AKKOORD MET ONDERSTAANDE REGELS:

 1. Je zit met maximaal twee personen uit een verschillende huishouden, meerdere peronen uit een zelfde huishouden zijn toegestaan.
 2. Vol? Vraag aan inze medewerkers naar de mogelijkheden en volg de instructies op.
 3. Bij (onverwacht) slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden kan het zijn dat we je verblijf op het terras moeten afbreken. We hebben doggybags voor deze situaties.
 4. Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar en van onze medewerkers.
 5. Betaal zoveel mogelijk contactloos.
 6. Er zijn geen staanplaatsen toegestaan op ons terras.
 7. Volg altijd de regels en de aanwijzingen van onze medewerkers op.

*Kijk voor alle coronamaatregelen op www.assengeeftruimte.nl