ASSEN: VAN VORSTELIJK BEZOEK TOT VOORJAARSMARKT

20 september 14:52

FILM OVER HET ASSEN VAN DE VORIGE EEUW IN HET DRENTS ARCHIEF

In oktober staat Assen centraal in de themafilm die in het Drents Archief draait. Beelden uit de periode 1920-1990 geven een inkijkje in het dagelijks leven in de Drentse hoofdstad. De film start met het bezoek van Koningin Wilhelmina en prins Hendrik aan Assen (1924) en eindigt met demonstraties kantklossen, glasblazen en wandborden beschilderen tijdens de welbekende voorjaarsmarken in de jaren ’80. De binnenstad is vol auto’s, brommers en bussen en leden van de fanfare blazen er bij het oude station vrolijk op los. De film ‘Assen 1920-1990’ is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De film duurt ongeveer 40 minuten, de toegang is gratis.

Zusters van het Wilhelmina Ziekenhuis dansen uitgelaten met geallieerde soldaten door de straten van Assen tijdens de bevrijding. En landelijke amazones en ruiters strijden in het Sportpark om de eer tijdens de Drentse Landelijke Ruiterdagen in ’48. In die tijd was het tweedaagse evenement een waar begrip in de stad.

Nieuwbouwwijken
In de jaren ’60 vestigen steeds meer bedrijven zich in Assen, de economie in de Drentse hoofdstad groeit. In sneltreinvaart worden nieuwbouwwijken uit de grond gestampt om onderdak te bieden aan arbeiders en hun gezinnen. Rijtjeswoningen, bungalows en flats aan de Nobellaan en de aangrenzende wijken Noorderpark en Lariks schieten in die jaren als paddenstoelen uit de grond.

In de themafilm van oktober wordt ook een klein uitstapje gemaakt naar camping Witterzomer in Witten, waar koningin Juliana in 1961 op bezoek komt. En uiteraard ontbreken de autootjes van de Jeugdverkeerstuin, de motoren van de TT Assen en het winkelend publiek niet.

De film ‘Assen: 1920-1990’ is in de hele maand oktober te zien in het Drents Archief. De openingstijden zijn van dinsdag t/m donderdag van 9:00 – 17:00, op vrijdag van 9:00 – 13:00 uur. De toegang is gratis.