Barbizon van het Noorden

21 november 11:20

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het Drents Museum vanaf 24 november werken van grote kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Een langgekoesterde wens van het Drents Museum én van hoofdconservator Annemiek Rens.

“Bezoekers maken in de tentoonstelling een wandeling door het Drentse landschap”, vertelt Annemiek Rens enthousiast. “Via een bijzondere vormgeving wordt een groot aantal van de mooiste landschapsschilderijen uit Drenthe uitgelicht. De focus ligt op de periode 1850-1950 waarin Drenthe ‘the place to be’ was voor kunstenaars. Ook laten we vroeg werk zien, zoals schilderijen van Egbert van Drielst en Albarta ten Oever, en juist werk van na 1950, van onder anderen Berend Groen en Saskia Boelsums. Onbekende pareltjes in de tentoonstelling die bezoekers absoluut moeten zien, zijn de drie Drentse schetsboeken van Breitner die we speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen hebben van het Rijksmuseum. Prachtig om te zien hoe de bekende kunstenaar, die vooral de stad schilderde, door Drenthe reisde en zijn indrukken vastlegde in schetsen.”

Puur en authentiek
“Wij hebben voor deze expositie gekozen omdat bij het grote publiek vrij onbekend is dat veel grote kunstenaars uit de tweede helft van de 19de eeuw (zoals Mesdag, Van de Sande Bakhuyzen, Roelofs, Liebermann en Van Gogh) Drenthe bezochten en schilderden. Drenthe was in het door industrialisatie en verstedelijking veranderende Nederland een plek waar men nog een ‘puur’ en ‘authentiek’ landschap en boerenleven kon vinden. Dat sprak veel kunstenaars aan. Dat verhaal willen we graag aan onze bezoekers vertellen.”

Koesteren
Barbizon van het Noorden vertelt niet alleen een verhaal over kunst, maar ook over het landschap. Rens: “Door de samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap vragen we aandacht voor de prachtige natuur en landschappen die we in Drenthe hebben en die onder invloed van moderne ontwikkelingen steeds meer dreigen te verdwijnen. We hopen dat bezoekers van de tentoonstelling zich nog meer bewust worden van het prachtige Drenthe dat we met z’n allen moeten koesteren om het te behouden voor de toekomst.”

Barbizon
“We hebben de tentoonstelling de naam Barbizon van het Noorden gegeven, omdat in de 19de eeuw het Franse plaatsje Barbizon de eerste plek was waar kunstenaars bijeenkwamen om te schilderen. Zij wilden het landschap op een realistische manier schilderen. De uitvinding van de tubeverf maakte het mogelijk om buiten, op locatie, te gaan schilderen. De School van Barbizon was een belangrijke inspiratiebron voor veel kunstenaars die naar Drenthe trokken.”

Een langgekoesterde wens
“Drenthe was als het ware het ‘Barbizon van het Noorden’. Ik vind het geweldig om als hoofdconservator deze expositie op te mogen zetten. We halen in onze grote tentoonstellingen de hele wereld naar Drenthe, maar krijgen niet zo vaak de kans om onze eigen collectie daar centraal te stellen. Dit is topkunst die met de wereld gedeeld mag worden. Deze expositie was een langgekoesterde wens van het Drents Museum, en ook voor mij persoonlijk. Toen ik enkele jaren geleden voor het boek De schilders van Drenthe in de collectie dook, kwam ik zoveel mooie schilderijen en tekeningen tegen. Veel van de werken waren slechts sporadisch en een aantal zelfs nooit tentoongesteld. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Het was niet makkelijk om met zo’n rijkdom aan werken een keuze te maken. Ik had een enorme longlist aan objecten die flink teruggebracht moest worden. We zouden bij wijze van spreken nog wel zo’n tentoonstelling kunnen maken met andere werken.”

Het Drents Museum laat met Barbizon van het Noorden bezoekers via topkunstwerken genieten van het landschap van onze mooie provincie. Daarnaast zet de expositie je aan het denken over het landschap en hoe belangrijk het is om dit te behouden. Samen met Het Drentse Landschap heeft het museum een speciaal randprogramma rondom de tentoonstelling gemaakt waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan. Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 is te zien van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020.