“Bij de Toppers vond ik mijn passie terug”

21 juni 13:53

‘Onze’ vijfde topper Esmée Smit treedt donderdagavond tijdens het TT-festival samen op met de mannen van Mooi Wark. Een mooie combinatie die elkaar zeker zal uitdagen om er een groot TT-feest ervan te maken.  Esmée is de winnares van de talenjacht Topper gezocht. In 2015 stond Esmée, na een moeilijke periode, in het publiek bij de Toppers in diezelfde Amsterdam Arena. Afgelopen maand trad ze samen met de andere Toppers op in een twee keer uitverkochte Johan Cruijff Arena. Het kan verkeren… Een interview over ambities, pretvet en het songfestival.

Tekst: Annemarie Molema

Foto: Maurice Vos

Als klein meisje zong ik altijd en was ik met muziek bezig”, vertelt Esmée Smit met een grote lach op haar gezicht. “Toen ik een jaar of vijf was hebben mijn ouders mij opgeven voor de ‘Sound of Music’ om van mijn ‘geschreeuw’ af te zijn. Tot hun verbazing was ik door. Mijn ouders hebben mijn altijd gesteund. Als klein meisje luisterde ik graag naar Kinderen voor Kinderen en naar Jan Smit. Dat ik jaren later samen met hem op het podium zou staan kon ik tien niet. Dat is toch zo bizar?!”

Assen
“Ik ben in Assen opgegroeid. In Assen ligt echt mijn hart. Assen is mijn thuis. Bij dansschool Jan Postema heb ik gedanst en musicallessen gegeven. In Groningen bij het KTM haalde ik mijn diploma Musicaltheater en ook de vooropleiding voor de Dansacademie. Ik vond het heerlijk om te zingen en te entertainen. Dat is wat ik het liefste deed. Tot ik mijn diploma haalde…”

Pretvet
“Toen wist ik het niet meer. Ik was klaar met mijn mbo. Hoe nu verder? Al die jaren wilde ik niets liever dan dansen en zingen, maar toen kwamen de vragen: Is dit wel voor mij weggelegd? Pas ik wel in de harde wereld van show en entertainment? Mijn lijf speelde daar een rol in. Ik ben altijd wat voller geweest en kreeg soms te horen: je moet wat kilo’s kwijt. Dit deed mijn zelfvertrouwen geen goed en ik werd daar verdrietig en onzeker van. Na mijn opleiding stopte ik met dansen en zingen. Ik deed een korte periode de opleiding journalistiek maar kwam er al snel achter dat dat het niet was voor mij. Ik ging werken en als ik thuiskwam deed ik niks.  Ik voelde mij steeds ongelukkiger. In een korte periode kwam ik dertig kilo aan. Dertig kilo ‘pretvet’. Ik vond het verschrikkelijk. Ik wist het allemaal gewoon even niet.”

Arena
“In 2015 ging ik samen met een vriendin naar het concert van de Toppers in de Amsterdam Arena. Ik was nog nooit naar zo’n groot concert geweest. Het was alsof ik frisse energie kreeg! De grote van de arena, de lichten, de mensen en de mannen van de toppers. Het was heerlijk! Het optreden van de toppers maakte dat ik weer danste en feestte. Ik stond daar, de tranen rolden over mijn wangen en ik voelde de energie door mijn lijf stromen en wist: Dit is wat ik wil!

De dag erna ben ik gaan sporten. Weg met dat pretvet en weg met die negatieve gedachten! Ik had weer een doel! Ik wist het zeker! Ik ga zingen! Ik ga entertainen! Daar in de arena bij de Toppers vond ik mijn passie terug. Ik werkte keihard en ik viel 20 kilo af.”

De Toppers
“Toen ik erachter kwam dat er een programma kwam waarin een vijfde topper werd gezocht schreef ik mij direct in. Dat voelde goed. Er volgde een intensieve periode van negen maanden waarin de entertainer in mij opnieuw geboren werd. Bij mij eerste auditie was ik verkleed als circusdirecteur en zong ik ‘I’m so excited’. Ronde na ronde kwam ik verder. Ik bleef mij erover verbazen. In de kwartfinale keek René Froger mij aan en zei: ‘Ik zou je zo op een plek op de hotseat geven als die er was’. Dit gaf mijn zelfvertrouwen enorme boost. Ik genoot van elk optreden. Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig geweest, maar juist verbaast dat ik al zo ver was gekomen. Ik mocht ook een keer samen met Jan Smit zingen. Jan is, naast een knetter goede zanger, ook een enorm lekker ding, haha.”

De finale:
“Ik was door naar de finale! Ik begreep het zelf ook nog niet, maar wist wel dat ik er alles wilde uithalen. Dat is ook het enige dat ik nog weet van de finale. Het ging allemaal in een roes voorbij. Ik was zo druk bezig, maar voelde mij ondertussen zo rustig. Ik had mijn doel al behaald door daar te staan. Dat ik ook nog won is te bizar voor woorden. Ik stapte het podium op. Het ging tussen Mart en mij. René gaf mij een knipoog. Ik zong het nummer ‘Rolling in the deep’ van Adele en won! René Froger heeft mij zeker niet geholpen, maar hij straalde wel altijd zijn vertrouwen in mijn uit. Ik wist gewoon dat hij pal achter mijn zou staan. Dat voelde zo goed! Het winnen van de Vijfde Topper heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost geven.”

Optreden:
“De optredens in de Arena waren helemaal te gek. Ik trok die eerste avond het speciaal voor mij gemaakte kostuum aan en was klaar om beginnen. Om het podium te bereiken moet ik een stukje door het publiek. Mensen klapten en riepen mijn naam. Dat verraste mij. Ik dacht: Hoe kennen zij mij naam? Even was ik vergeten dat zij natuurlijk de uitzendingen op zoek naar de Vijfde Topper hadden gekeken. Ik liep naar het podium en wist dat ik er klaar voor was. Dit is het! We gaan knallen en feesten! De mannen van de toppers hebben mij echt ontvangen als de vijfde topper! Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid maar zijn ook allemaal lieve mannen. Op het podium was het knallen en dat heb ik gedaan. Dit is wat ik het allerliefste doe. Zingen en entertainen! Na het optreden stond Danique Postma, een van mijn beste vriendinnen, te wachten. Danique was zo trots dat ze alleen maar kon huilen. We vlogen elkaar om de hals en hebben samen heel hard staan huilen van blijheid!”

En nu?
“Ik weet nu wat ik wil en wat ik kan. Optreden en entertainen. Ik heb na de optredens in de Arena al heel veel boekingen. Ik wil zo veel mogelijk optreden. Daarnaast wil ik nog heel graag een eigen theatervoorstelling maken met een live band. Wat nog echt een droom is voor mij is om voor Nederland uit te komen op het Eurovisie Songfestival”, om er lachend aan toe te voegen: “Maar de puntentelling doorgeven zou ik ook wel willen, haha.”