Bluesroute gratis!

18 januari 10:54

Voor de verzamelaars van bluesbuttons is wellicht een aderlating maar voor veel mensen zal het als muziek in de oren klinken. De komende editie hoef je geen bluesbutton aan te schaffen om toegang te krijgen tot de locaties die meedoen aan de Bluesroute. Voorzitter Jan Postma is blij met deze ontwikkeling. “Met de steun van sponsoren, de gemeente Assen en de provincie Drenthe slaan we als Bluesstichting een nieuwe weg in.”

Traditiegetrouw staat het centrum van Assen het laatste weekend van januari in het teken van de Blues. Op 31 locaties kan men genieten van verschillende soorten live Bluesmuziek. Op zaterdag 26 januari vindt voor de 33e keer de Bluesroute Assen plaats, als onderdeel van de Asser Bluesdagen. Vanaf 14:00 uur klinkt op verschillende ‘Instore’ locaties in het centrum van Assen de Blues, gevolgd door de Early Blues vanaf 16.30 uur gevolgd door het Blues Diner vanaf 18:00 uur in verschillende restaurants. Om 22:00 uur start de Bluesroute met livemuziek in 13 horecagelegenheden in de binnenstad van Assen. Op zondag 27 januari wordt traditiegetrouw de After Blues Party gehouden in Café de Witte Bal. Dit jaar met de Engelse Bluesgitarist Ben Poole. De After Blues Party vindt plaats tussen 18:00 uur en 20:00 uur. Kaarten a € 10,00 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in Café de Witte Bal. Ook dit jaar is het complete programma met informatie over de artiesten en de locaties weer terug te vinden in de app Blues Assen.

“Het vuur was er wel een beetje uit nadat de verkoop van de buttons vorig jaar zwaar tegenviel”, geeft Postma eerlijk toe. Voor het organiseren van de Asser Bluesdagen was de stichting voor een belangrijk deel afhankelijk van de inkomsten van de verkoop van de buttons. “We doen het allemaal vrijwillig en het kost veel tijd en energie, en als je dan met samengeknepen billen moet afwachten of het financieel wel rond komt, waar doe je het dan nog voor? We hebben echt getwijfeld of de Asser Bluesdagen nog wel toekomst had, maar we hebben samen met een aantal ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en geconcludeerd dat we er alles aan moeten doen om de Asser Bluesdagen te behouden.”

Het resulteerde in een nieuw beleidsplan voor de komende jaren en het idee om sponsoren te vinden zodat de buttons afgeschaft konden worden. “Omdat we voor de komende editie nog niet voldoende sponsoren hebben gevonden hebben we samenwerking met de gemeente en de provincie gezocht. Het is de bedoeling dat we de komende jaren met grotere sponsoren de Bluesdagen buttonvrij houden.”

Ook wil de Bluesstichting af van het lokale imago. “Dertig procent van de bezoekers van de Bluesdagen komt niet uit Assen”, geeft Postma aan. “Dat was voor de gemeente en de provincie ook reden om ons een nieuwe impuls te geven.” Ook de programmering is verre van lokaal. Op het programma staan een aantal gerenommeerde acts uit het buitenland. De Greyhound Bluesband bijvoorbeeld heeft de Amerikaan Robert Cotton weten te strikken om samen op te treden in café De Dependance en in de Witte Bal speelt het uit Frankrijk afkomstige Jesus Volt. De Engelsman Sean Webster en de uit Wales afkomstige Ben Poole verzorgen ieder twee optredens tijdens de Assen Bluesdagen. Natuurlijk is er ook ruimte voor een lokale held als Roelof Meijering en voor een talentvolle zangeres als de Assense Nicole Wairata. Over talent gesproken. Op advies van Erwin Java is singer-songwriter Toine Scholten geboekt voor twee optredens. Scholten deed mee met De beste Singer-Songwriter van Nederland en mocht al eens optreden in De Wereld Draait Door. Scholten doet zaterdagmiddag de ‘Instore Blues’ op de muziekafdeling in Warenhuis Vanderveen en speelt ’s avonds tijdens het Bluesdiner in restaurant Flint.

De kick-off van de Asser Bluesdagen vindt vrijdagavond 25 januari plaats in Grand Café ’t Wapen met een optreden én expositie van muzikant/schilder Ralph de Jong. De kick-off is dit jaar nog alleen voor genodigden. “Of dat de komende jaren zo blijft is nog de vraag”, geeft Postma aan, “Er is altijd veel belangstelling en we slaan nu als Bluesstichting een nieuwe weg in!”

Voorgaande jaren mochten we onder de lezers van Dit is Assen! een aantal bluesbuttons verloten. Gezien de Bluesroute deze keer gratis is mogen twee andere mooie prijzen verloten. Als eerste een uitnodiging voor de besloten kick-off met Ben Poole op vrijdagavond 25 januari in grandcafé ’t Wapen mét een meet & greet met Ralph de Jong. Daarnaast mogen we twee tickets weggeven voor de Afterblues op 27 januari in café De Witte Bal met Ben Poole.

Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is te reageren op het actiebericht op Facebook met ‘Ralph de Jong’ of ‘Ben Poole’.