Boekpresentatie De strafkolonie

21 juni 12:22

Het slot van de geschiedschrijving van de Koloniën van Weldadigheid wordt gepresenteerd in het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen
In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat de eerste Kolonie van Weldadigheid werd opgericht, met een ambitieus plan dat z’n gelijke niet kende: door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers. Binnenkort wordt bekendgemaakt of de koloniën UNESCO werelderfgoed gemaakt worden.

Hoe ging dat verzedelijken en beschaven in z’n werk? En werden deze mensen, kolonisten genoemd, er ‘betere mensen’ van? Al snel ontstond de behoefte aan een plek waar onzedige, onwillige kolonisten konden worden afgescheiden van de rest. Hiervoor werd een ‘strafkolonie’ ingericht, in eerste instantie op de Ommerschans en later, vanwege ruimtegebrek, ook in Veenhuizen. Met oog voor bijzondere en vermakelijke details verwerkt Wil Schackmann de lotgevallen van ‘bannelingen’, inwoners en opzichters tot een levendige geschiedenis over een toegepast maakbaarheidsideaal.

Wil Schackmann schreef eerder De proefkolonie (2006), het veelgeprezen boek over Frederiksoord dat tien keer werd herdrukt, De bedelaarskolonie (2013) en De kinderkolonie (2016), en met De strafkolonie rondt hij zijn geschiedschrijving van de koloniën van weldadigheid af.

Boekpresentatie De strafkolonie
Datum: vrijdag 22 juni 2018
Locatie: Nationaal Gevangenismuseum
Adres: Oude Gracht 1, 9341 AA te Veenhuizen
Tijd: 15:30 tot 17:00 uur