Brandstof Vooropleiding Theater speelt The Years

28 februari 14:12

The Years is een voorstelling waarin de geschiedenis centraal staat. Niet zoals je die op school geleerd hebt, maar zoals de jongeren van Het Theater-Tussenjaar Brandstof hem hebben beleefd. Terwijl de tijd maar doorraast staan zij stil om terug te blikken. Op 7, 8 en 9 maart spelen zij de voorstelling in het theater van Werkplaats Havenkwartier. Kaarten kun je reserveren via garagetdi.nl.

In de voorstelling The Years worden de levensverhalen van negen mensen samengevoegd tot één, althans dat wordt geprobeerd. Vanuit hun perspectief vatten de spelers van het Brandstof Theater-Tussenjaar de geschiedenis van 1999 tot 2019 samen. Aan de hand van grote gebeurtenissen en eigen herinneringen doen ze een poging om hun collectieve autobiografie te vertellen. Geïnspireerd door het gelijknamige boek van Annie Ernaux beginnen ze bij het begin en aan de hand van objecten, geluiden en beelden arriveren ze bij het moment waar nog geen herinneringen over bestaan, het nu. Dit is het definitieve verhaal over hoe het ongeveer was om in hele specifieke omstandigheden op te groeien in de 21e eeuw en over waarom zij niet meer in de zee durven te zwemmen, maar haaien wel.

Onder leiding van Max Wind en Joeri Heegstra maakten de spelers van Het Theater-Tussenjaar deze voorstelling. Met hen en twee andere jongeren zijn wij acht jaar geleden begonnen met het allereerste Theater-Tussenjaar van Garage TDI. Max en Joeri zijn nu afgestudeerd theatermaker en performer aan de toneelacademie in Maastricht. Inmiddels verkenden al tientallen jongeren aan de hand van ons tussenjaar of zij van theater hun beroep wilden maken. De doorstroom naar het hbo-theateronderwijs is al jaren heel groot. De jongeren vliegen uit over het hele land.

Sinds 2017 ontvangt Brandstof de landelijke rijksbijdrage voor talentontwikkeling. Brandstof is onderdeel van Drents JeugdTheater Garage TDI. Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroepen aanwezig is. Kijk op www.garagetdi.nl voor meer informatie.