COLLEGE VRIJE ACADEMIE IN GEVANGENISMUSEUM VEENHUIZEN

28 september 10:08

Altijd al eens een college van de Vrije Academie willen bijwonen? Dat kan op zaterdag 12 oktober in het Gevangenismuseum. Dan geeft historica Saskia Poelman een lezing over de onvrije kolonie Veenhuizen. De Vrije Academie is het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk.
In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. De maatschappij van Weldadigheid richt als
eerste de Proefkolonie Frederiksoord op met boerderijtjes, scholen, kerken, winkels, rustoorden en zelfs een ziekenfonds voor arme stedelingen.
Naast vrije koloniën worden ook onvrije koloniën gesticht, waarvan Veenhuizen de grootste en bekendste is. Wezen, bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ werden hier gedwongen te werk gesteld.
Wie woonden in deze pauperkoloniën? Hoe weldadig was de Maatschappij van Weldadigheid?
De lezing in het Gevangenismuseum is onderdeel van een tweeluik over de Koloniën van Weldadigheid, maar kan ook prima zelfstandig gevolgd worden. Begin september vond de eerste
lezing plaats in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Na afloop is het mogelijk het Gevangenismuseum te bezoeken om deze historische erfenis verder te ontdekken.
Saskia Poelman is geschiedenisdocent, ze geeft met veel plezier en passie les. Verhalen vertellen is wat ze wil doen. Ze heeft een brede achtergrond in de erfgoedsector, waarbij ze zich in onderwerpen
heeft verdiept van de prehistorie tot Koude Oorlog, Middeleeuwen tot Maatschappij van Weldadigheid, kunstgeschiedenis tot Chinese geschiedenis.