Dag & nacht

19 augustus 11:04

Marco Out
Ik begin met het uitspreken van mijn felicitaties aan de organisatoren van het Preuvenement. Want als je voor de viering van het eerste lustrum van dit prachtige culturele en smaakvolle evenement staat, dan zijn felicitaties op zijn plaats. De organisatie is – om in termen te blijven – volgens beproefd recept. Met ingrediënten die nimmer vervelen, want de belangstelling voor het Preuvenement neemt met elke editie toe.

Ik begrijp de bezoekers wel. Je keert uitgerust van vakantie terug, hebt het gevoel dat je de wereld weer een tijdje aan kan, laaft je aan culinaire verrassingen en proeft aan al het goede dat het komende culturele seizoen te bieden heeft. En dat alles in een lommerrijke omgeving waar het uitermate prettig is om gezien en gezien te worden.

Het beste wat Assen te bieden heeft op culinair en cultureel terrein komt op 24 en 25 augustus samen in de Gouverneurstuin en op de Brink. En als je dan zo door het programma scrolt dan realiseer je je hoe rijk Assen is aan horecagelegenheden en organisaties die kunst en cultuur met een grote K en een grote C schrijven. Kunst aan de Vaart, het Drents Museum, Podium Zuidhaege, het ICO en De Nieuwe Kolk, ik vind het een even mooie als imponerende opsomming. Stuk voor stuk instellingen en organisaties die een meer dan stevige bijdrage leveren aan het hoge voorzieningenniveau in onze stad.

We gaan elkaar vast en zeker zien tijdens het Preuvenement. Bij Pé en Rinus, al bijna 40 jaar muzikaal aan elkaar verbonden. Voor mij een feest der herkenning. En ik denk dat ik ook zeker een kijkje ga nemen bij The Kik, een Nederlandstalig feestje van beatmuziek met leadzanger Dave von Raven in de hoofdrol. Verbaal (onvervalste Rotterdamse tongval) en muzikaal even begaafd. Verder zou ik u de voorproefjes van artiesten die later in het seizoen in De Nieuwe Kolk optreden beslist willen aanbevelen. Ik weet zeker dat ze naar meer smaken.

Rondslenteren maakt op den duur ook hongerig. Geen probleem op het Preuvenement. Er zijn gehaktballen, stamppot om een stevige basis te leggen tot en met de meer verfijndere cuisine.

Ik hoop u te zien en te treffen, bij het vijfde Preuvenement Assen om gezamenlijk een toost uit te brengen op het nieuwe culturele seizoen.

Zed Zeedy
Ik breng een toost uit op het vijfjarig jubileum van het Preuvenement. Elk jaar bewijst het Preuvenement zich als een prachtig festival waarin alle Assenaren kunnen proeven en ontdekken wat voor een geweldige talenten uit onze stad en regio komen. Wat ik persoonlijk geweldig vind is dat de organisatie veel aandacht besteedt aan het showen van veelbelovende muzikanten en kunstenaars. Dit komt natuurlijk ook voort uit het gegeven dat dit juist mijn strijdkreet was tijdens mijn eerste ambtsperiode als nachtburgemeester van Assen. Diversiteit is daarin de grootste factor die ik mij kan bedenken, want naast bekende acts ontdek je, wandelend door het park, ook veel nieuwe talenten. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg naar het hoofdpodium waar The Kik staat te knallen, kennis maken met Redleck & Friends die met hun bluesrock de Gouverneurstuin omtoveren tot een broeierige Louisiana Swamptown.

Het mooie is dat het Preuvenement deze mix doorvoert naar de culinaire hoogstandjes van onze ondernemers. Daarin krijgt ook iedereen een kans om zich te laten zien, en vooral ook jullie te laten proeven van hun ware kookkunsten. Zet eens een gerenommeerd restaurant als The Black Tie tegenover de stoere industriële opzet van Fun-Food on Wheels. Waarbij niet alleen je smaakpupillen, maar ook al je andere zintuigen worden getrakteerd.

Het organiseren van een dergelijk evenement heeft veel voeten in de aarde en kan alleen maar succesvol zijn door de samenwerking van veel verschillende partijen en ondernemers. Zoals een Garage TDI en Podium Zuidhaege die veel talenten een kans kunnen bieden. Met een extra hulde voor de gemeentelijke organisator Emil Klok, die ook mij in staat heeft gesteld de afgelopen drie edities te voorzien van prikkelende muzikale acts. En natuurlijk een denderend applaus voor alle vrijwilligers, die met uiterste inzet en zorg iedere editie weer klaarstaan.

Naast een enorme trots over al deze ontwikkelingen, bekruipt mij ook een klein beetje een jaloers gevoel. Tijdens mijn termijn, heb ik het nachtburgemeesterschap nog niet helemaal in de juiste vorm kunnen gieten.  Alhoewel ik duidelijk aan mijn opvolger heb meegegeven dat wel te doen, heeft ook hij dit niet kunnen waarmaken. Daarom beschouw ik mijn interim nachtburgemeesterschap als tweede kans waarin ik ga beginnen met het bouwen van een gezonde voedingsbodem voor de toekomst. Dit kunnen we alleen maar realiseren met de inzet van iedereen die de nachten van onze Drentse hoofdstad een warm hart toedragen.

Ik nodig u daarom ook uit om als afsluiter van het Preuvenement samen een stapje verder te gaan en door te gaan op verkenningstocht naar alle horecagelegenheden van onze stad. Laten we samen gaan proosten!