DAG & NACHT  

20 augustus 12:48

Ze dragen eenzelfde titel. De één officieel, de ander symbolisch. De één bestuurt, de ander bezielt. De één is geroepen, de ander voelt zich geroepen. Beiden hebben met Assen het beste voor. Toch is er een verschil van Dag & Nacht…
In deze rubriek laten burgemeester Marco Out en nachtburgemeester Erwin ‘Zed Zeedy’ Zijlstra hun licht schijnen over hun stad.

Proef de stad, proef eten, kunst, cultuur en muziek
Over smaak valt niet te twisten. Dat is precies de reden waarom ik u tijdens het komende Preuvenement geen activiteit of culinair hoogtepunt wil aanbevelen. Mijn oproep is veel breder. Kom naar Assen, proef de stad, geniet van het eten dat Asser horecaondernemers u serveert en laaf u aan kunst, cultuur en muziek.
Een sprankelende, maar evenzeer vermakelijke en inspirerende opmaat naar het culinaire en culturele seizoen 2018-2019. Dat is voor mij het Preuvenement Assen, een evenement dat zich bewezen heeft door de gehanteerde formule en jaarlijks duizenden mensen kan bekoren. Ik ben een van die fans. Net als alle andere bezoekers laat ik me graag culinair verrassen door hoogstandjes van de Asser horeca en ben ik benieuwd naar voorproefjes van voorstellingen in De Nieuwe Kolk of Podium Zuidhaege. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat twee dagen Preuvenement mij immer doen smaken naar meer.
Er is veel om naar uit te kijken. Wat dacht u bijvoorbeeld van het theatrale eerbetoon aan een van Nederlands succesvolste motorcoureurs, Jack Middelburg. De beoefening van zijn sport werd hem in 1984 noodlottig, maar de herinnering aan een fantastische sportman leeft voort, theatraal vormgegeven in de voorstelling Jumping Jack. In een omgeving die als vanzelfsprekend bij Middelburg hoort, het TT-circuit. In mei volgend jaar staan er acht voorstellingen geprogrammeerd. Met plek per voorstelling voor 3000 bezoekers. Ik zou zeggen: reserveer snel.
Zo’n nieuw theaterinitiatief illustreert voor mij nog maar weer eens hoe rijk geschakeerd het kunst- en culturele klimaat in Assen is. Het Drents Museum dat er elk jaar in slaagt aansprekende exposities te organiseren, het Drents Archief dat het verleden op innovatieve wijze tot leven brengt, De Nieuwe Kolk met een programmering die staat als een huis en Podium Zuidhaege dat de beoefening van amateurkunst letterlijk en figuurlijk een podium geeft.
U kunt zich tegen deze achtergrond voorstellen hoe zeer ik naar het Preuvenement uitkijk. Benieuwd naar wat de gelouterde organisatoren u en mij voorschotelen. Wees welkom en proef de stad.

In buitenlandse sferen
Zodra ik mijn ogen sluit, hoor ik het geruis van het grindpad onder mijn voeten. Mijn geurzintuigen vangen een bijzonder combinatie op van verschillende natuurlijke aroma’s. Wanneer ik tot stilstand kom om vervolgens mijn ogen te openen, doet het geroezemoes van de bezoekers weer zijn intrede. De tuin staat bomvol met de meest uiteenlopende creaties van de Asser horecaondernemers, waarin we weer culinaire hoogstandjes voorgeschoteld krijgen, en kunnen proeven van wereldse gerechten. De pittige specerijen van de indiaanse curry in combinatie met zoete inval van een Drentse appelcider zorgen voor een ware smaakexplosie. Begeleid door de klanken van verschillende talentvolle acts uit de regio kun je echt beleven wat onze stad te bieden heeft.

Vele conversaties gaan ook over de onlangs beleefde avonturen van de vakantie, en de voorbereidingen om weer naar het werk of school te gaan. We stellen de realiteit van het echte leven nog een weekendje uit. Met de romantische uitstraling van ons park wanen we ons nog heel even in buitenlandse sferen.

Het is prachtig om te zien hoe dit festival zich elk jaar steeds meer ontwikkelt tot een evenement wat telkens meer bezoekers trekt. De periode is ook perfect met betrekking tot het weer. De kans op zon is volop aanwezig, en zelfs een regenbui kan de pret van dit feest niet drukken.

Ik herinner me een editie waarin de afsluiter op zaterdagavond de weergoden uitdaagde met een fantastisch optreden. De voorbode werd al ingeluid door de country rock & roll van Lucky Fonz III, en wat werd afgemaakt door de jazzy klanken van New Cool Collective. Onder de bezielende leiding van saxofonist Benjamin Hermans werd keihard doorgespeeld totdat de klanken van het universum het overnamen. Bliksemschichten en knallende donderslagen zorgden niet alleen voor een spectaculair intermezzo, maar ook voor de inzet van het laatste nummer. Dit waren spannende momenten in het leven die je niet van tevoren kunt programmeren, maar die je wel in je herinneringen kunt herbeleven. Ik zit daarom ook vol spanning te wachten wat het weer en de sfeer ons deze editie van het Preuvenement gaat brengen.