DDZ op Dinsdag over DISC-profielen

1 februari 16:38

ASSEN – Waarom voel je je bij die ene collega of klant meteen op je gemak en praat je met die andere constant langs elkaar? De oorzaak hiervan is terug te leiden naar de verschillende voorkeuren op het gebied van  communicatie en gedrag van mensen. De reden dat De Drentse Zaak op dinsdag 12 februari een DDZ op Dinsdag organiseert dat volledig in het teken staat van DISC.

DISC is een persoonlijkheidsanalyse waarmee je inzicht creëert in je eigen voorkeuren en in die van een ander. Spreker René Lolkema werkt al jaren met DISC. “Iedere dag komt er zo veel informatie op ons af. Die informatie kleuren we op basis van ons eigen referentiekader”, legt Lolkema uit. “We kunnen dezelfde informatie tot ons krijgen en het toch anders opvatten. Dat is het voordeel van DISC. Als andermans voorkeuren anders zijn dan die van jezelf, zie je vaak de negatieve aspecten. Door DISC leer je elkaar beter begrijpen en zie je elkaars kwaliteiten.”

DISC werkt met vier profielen: dominant, interactief, stabiel en consciëntieus. Deze profielen zijn langs een aantal assen gelegd, namelijk taakgericht, mensgericht, direct en indirect. “Het draait allemaal om het begrijpen van menselijk gedrag, om het respecteren en het zien van andermans voorkeuren”, vertelt Lolkema. Want door informatie te interpreteren vanuit je eigen perspectief en behoeften, vul je het tegelijk in voor een ander. Zo ontstaat er ruis en miscommunicatie.

Gewenst effect
De persoonlijkheidsprofielen van DISC brengen jouw eigen voorkeuren in gedrag en communicatie naar voren. Ken je die? Dan kun je ook de voorkeuren van anderen beter inschatten. “Als je de behoeften van de ander weet, weet je ook hoe je moet handelen. Je stemt als het ware je frequentie op de ander af en past je verhaal aan aan de ontvanger. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans op het bereiken van het gewenste effect.”

Tijdens DDZ op Dinsdag vertelt Lolkema alles over de profielen, over miscommunicatie en over hoe je snel dingen kleurt. Een maand later staat er voor geïnteresseerden een vervolgworkshop op het programma. Het volgen van deze training kost 50 euro, exclusief btw. “Hierin maken we echt een verdiepingsslag”, legt Lolkema uit. “Welke behoeften zitten er achter de profielen? Hoe ga je om met verschillende soorten klanten? Hoe herken je ze?”, somt hij op.

DDZ op Dinsdag
DDZ op Dinsdag is een gratis kennisevenement voor ondernemers. Het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat wil ondernemers verder helpen en organiseert daarom een paar keer per jaar inspiratie- of kennissessies. Lolkema is eigenaar van De Commerciële Bril, waarmee hij zich inzet voor communicatieoptimalisatie, oftewel het verbeteren van communicatie tussen collega’s en naar klanten.

De Drentse Zaak
De Drentse Zaak is dé plek voor noordelijke ondernemers. In het monumentale pand in hartje Assen kunnen ondernemers kantoren en flexplekken huren. Daarnaast beschikt het ondernemerscentrum over verschillende ruimtes voor zakelijke bijeenkomsten en worden er regelmatig evenementen voor ondernemers georganiseerd. De Drentse Zaak is er voor zowel de startende, als de gevestigde ondernemer.