De Jozefkerk, één van de ‘plekken van plezier’ tijdens de Open Monumentendag

4 september 8:24

Onder de spannende titel “Plekken van Plezier” wordt op 14 september de Open Monumentendag (OMD) gehouden. De OMD start om 11.00 uur met een muzikale ‘aubade’ op de stoep van de Jozefkerk. In de Jozefkerk is zaterdag 14 september tussen 11.00 en 16.00 uur veel plezierigs te beleven.

Kermis klanken
In de middeleeuwen was de kerk het centrum van stad en dorp, waaromheen zich de feesten afspeelden. Voorafgaande aan deze dorps- en stadfeesten werd in de kerk een mis opgedragen, vandaar ons woord kermis. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw was de Asser kermis op het Kerkplein en de Collardslaan. Een ‘plek van plezier’ rondom de Grote Kerk, zoals de Jozefkerk toen nog heette. Op 14 september zal een nostalgische carrousel bij de Jozefkerk oude tijden doen herleven. Bij onze buren de katholieke kerk zal draaiorgel “Dolores” haar plezierige klanken laten horen.

Jong en veelbelovend
De OMD heeft niet alleen aandacht voor het verleden, maar ook voor de toekomst. Daarom spelen in de Jozefkerk aanstormende muziektalenten. De 11 jarige Wietske Baarde speelt trompet, de 15 jarige Annely Visser speelt bugel. Anneke en Henk Kamerman spelen euphonium en trombone. De vaste organist van de Jozefkerk Johan Gerkes zorgt voor de begeleiding op de piano. Bovendien zal hij de jeugd laten zien dat een orgel een instrument is met eindeloos veel mogelijkheden, waarop ook hedendaagse en toekomstige muziek gespeeld kan worden.

Kunst in de kerk
Ook aanstormende kunstenaars krijgen de gelegenheid zich te presenteren. Rosa de Lijster (16 jaar) een jeugdig tekentalent en Aukje van der Kolk zullen een aantal van hun werken exposeren. Daarnaast zal van Thomas Wijngaard (14 jaar) het Asser tekentalent dat meedeed aan de tentoonstelling “Lang leve Rembrandt” werk te zien zijn. Voor jeugdige bezoekers die nog niet zover zijn is er een kleurplatenwedstrijd met als onderwerp de Jozefkerk. Een jury kiest de drie mooist gekleurde platen uit.

Stadsomroeper
Als er een feest is moet dat bekend gemaakt worden. In de tijd dat er nog geen radio, TV en sociale media waren werd daarvoor de stadsomroeper ingezet. Tijdens OMD zal er in de binnenstad een stadsomroeper actief zijn. Deze “neuger” (uitnodiger) zal ondersteund worden door twee trompet spelende herauten. Op vrijdagavond 13 september is de MidnightWalk. De “Neuger” zal dan de bezoekers oproepen de volgende dag de OMD en de Jozefkerk te bezoeken.

Plekken van Plezier
Tijdens de OMD is er een oldtimer busverbinding met het duurzaamheidscentrum in het Asser Bos. Gidsen van het Drents Landschap en de Asser Historische Vereniging geven rondleidingen door het Asserbos. In het Openluchttheater Tivoli zijn optredens van toneelgroep Stop, het Trianthakoor, de Silverleaf Jazzband en Asser Praat.

Maak tijdens de OMD op zaterdag 14 september kennis met de Asser Plekken van Plezier.