De oden van Salomo

12 februari 11:13

Op zaterdagavond 9 maart a.s. geeft de Oden van Salomo een concert in De Ark (J.C. van Markenstraat 25) in Assen. Tickets zijn voor €10,- per stuk verkrijgbaar via www.zingenindekerk.nl  

Bijna niemand kent ze: de Oden van Salomo. Ook al is het de oudste verzameling christelijke liederen en gebeden die bewaard is gebleven (80-120 na Christus). Misschien zijn ze zo onbekend omdat ze pas in 1909 ontdekt werden. Of omdat ze zijn overgeleverd in het Syrisch, een vorm van het Aramees – de taal die Jezus en Zijn leerlingen spraken, maar tegenwoordig weinig aandacht krijgt. Want na de verwoesting van de Joodse tempel in Jeruzalem, in 70 na Christus, werd het Grieks de belangrijkste taal van het christendom. Daarmee ging de rijke geloofsbeleving van de Aramese christenen verloren voor de meeste mensen.

En dat is een groot gemis! De Aramese christenen zongen meeslepende feestliederen, over de Messias die hen opzoekt in hun uitzichtloze situatie en die hun de weg baant naar het paradijs. In bloemrijke taal en in krachtige beelden beschreven ze hun diepe liefde voor hun Redder. Die geloofsschat geven we graag door.

Met Psalmen voor Nu-dichters Menno van der Beek, Sergej Visser en Roeland Smith en een heel team aan fantastische muzikanten ging componist/multi-instrumentalist/producer Sjoerd Visser aan de slag om de Oden op een zo fris mogelijke manier te vertalen naar hedendaags Nederlands en naar muziek die het hart van de Oden raakt. In oktober 2013 zag de 1ste CD het levenslicht.

Maar het project smaakte naar meer! Er werd nog zoveel inspiratie uit de Oden opgedaan dat er genoeg ideeën ontstonden voor een 2de CD. Dit keer werd de productie samen gedaan met niemand minder dan Frank van Essen. Er ontstond een prachtige mix van worldmusic, keltische folk, ambient, balkan, improvisatie en pop. Dit in combinatie met de diepe aanbidding die de Oden ademen, maakt de 2de CD ‘Goed terecht’ tot een onvergetelijke luisterervaring. Laat je meeslepen door de prachtige poëzie en beleef de levende liefde van de Aramese christenen voor hun Messias in de Oden van Salomo!