Dirk Mulder richt Leo Salo Leo-Fonds op

6 juni 14:16

Fonds voor Holocaust-educatie voor jonge kinderen 

Ook kinderen jonger dan 10 jaar kunnen een zinvol bezoek brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. ‘Al heel jong kan een kind leren aanvoelen wat onrecht en geweld is, wat menselijkheid betekent. Dit kunnen verhalen bewerkstelligen.’ Om aan deze woorden van de begin dit jaar overleden pedagoog dr. Ido Abram inhoud te geven, heeft Dirk Mulder het Leo Salo Leo–Fonds opgericht. Dirk Mulder neemt eind deze maand na 33 jaar afscheid als directeur-bestuurder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het Leo Salo Leo–Fonds is bedoeld om educatieve programma’s, projecten en activiteiten te ontwikkelen voor kinderen jonger dan 10 jaar die Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezoeken. Het fonds is genoemd naar Leo Blumensohn, Salo Carlebach en Leo Meijer, die alle drie in kamp Westerbork verbleven. Familieleden van Leo Meijer hebben aangegeven zeer vereerd te zijn met deze bijzondere benaming en het doel erg belangrijk te vinden.

Jonge bezoekers
In weekenden en vakanties wordt het Herinneringscentrum door duizenden jonge kinderen en hun (groot)ouders bezocht. Op dit moment zijn de programma’s in oorlogsmusea en herinneringscentra vaak gericht op kinderen van 10 jaar en ouder. Om een bezoek aan Kamp Westerbork ook voor onze jongste bezoekers zinvol te maken, willen wij programma’s speciaal voor hen ontwikkelen.

Een van de eerste activiteiten die mede door het Leo Salo Leo-Fonds mogelijk wordt gemaakt, is een kinderroute voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders. Vanaf deze zomervakantie is deze speciale route te volgen.
 
Leo Blumensohn (1921- 1993)

Leo vluchtte in december 1938 uit Duitsland naar Nederland. Hij is de eerste die in oktober 1939 in het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd ingeschreven. Gedurende de vier jaar dat hij hier verbleef, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vorming van de jeugd. Begin 1944 werd hij gedeporteerd naar Theresienstadt en vanuit daar naar Auschwitz. Na de oorlog vestigde hij zich in Israël. Zijn geloof in de mensheid had hij niet verloren.
 
Salo Carlebach (1919-1942)

Salo was leraar voor het joodse onderwijs in het inmiddels als Doorgangskamp functionerende Westerbork. Hij was in die functie door de Joodse Raad naar het kamp gestuurd. Salo Carlebach was een uitzonderlijk mens en hij hield veel van kinderen. Samen met Leo Blumensohn leidde hij de Schülerkreis. Op 15 juli 1942 vertrok uit Westerbork de eerste deportatietrein. Op het laatste moment besloot de kampcommandant nog een groep gevangenen toe te voegen: 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Salo Carlebach besloot om vrijwillig met de kinderen mee te gaan. Zij werden allen in Auschwitz-Birkenau vermoord.

Leo Meijer (1935-1944)
In september 1942 kwam Leo Meijer met zijn ouders aan in kamp Westerbork. Hij zou er twee jaar verblijven. In die tijd heeft Leo veel tekeningen gemaakt die door zijn vader uit het kamp zijn gesmokkeld. Ook een bijzonder Sinterklaasgedicht van hem is bewaard gebleven. Op 4 september 1944 werd Leo met zijn ouders op transport gezet naar Theresienstadt. Vandaar ging het vervolgens naar Auschwitz. Begin oktober 1944 werd de 9-jarige Leo daar vermoord.

Wilt u een bijdrage leveren aan dit nieuwe fonds? Dat kan door een bedrag over te maken naar NL28RABO 0306 5848 32 ten name van Herinneringscentrum Kamp Westerbork o.v.v. Leo Salo Leo-Fonds.