DitisAssen Blueseditie

24 januari 9:25

De kleur blauw kent in Nederland geen sterke gevoelswaarde. Dit in tegenstelling tot rood (gevaar), geel (vrolijk) of groen (fris). Blauw staat hoogstens voor ‘puur’ of ‘zuiver’. Een flesje bronwater heeft meestal een blauw etiket en Maria wordt vaak afgebeeld in een blauwe jurk. Engelstalige landen geven aan de kleur blauw een sterkere betekenis en daar wordt ‘blue’ geassocieerd met melancholie of droefheid. En zo komen we bij de ‘blues’ muziek.

Hoe droef of melancholisch blues dan wel niet mag zijn, in Assen hebben we er een feestje omheen gebouwd. De Asser Bluesdagen. Alweer voor de 33e keer is de Drentse hoofdstad komend weekend de Blueshoofdstad van Drenthe en misschien wel van Nederland. Een keur aan nationale én internationale artiesten geven acte de présence in verschillende kroegen, restaurants en instore-locaties.

Een van de artiesten is het lokale talent Nicole Wairata. Met haar band BluesLines treedt de Assense zangeres op in café Pelikaan. Op pagina 17 haar verhaal.

Volgens Kjeld Vosjan zijn de Asser Bluesdagen onderdeel van het DNA van de stad. De onlangs aangestelde regisseur binnenstad staat voor de grote uitdaging op het gebied van binnenstadmanagement. In een uitgebreid interview op pagina 3 vertelt hij dat het centrum van een ‘place to buy’ moet veranderen in een ‘place to be’.

Ook de kersverse nachtburgemeester Scott Witkamp weet hoe belangrijk een evenement als de Asser Bluesdagen voor de stad is. Op pagina 5 maken we nader kennis met de nieuwe ‘eerste burger van de nacht’ en in de rubriek Dag & Nacht (pagina 11) neemt Witkamp de pen over van Zed Zeedy.
In zijn rubriek ‘…Van Toen’ op pagina 9 neemt Jippes ons mee terug naar het begin van de carrière van gitarist Eelco Gelling.

Vanaf komende maand is in het Drents Museum de expositie ‘Egbert Streuer
– Nederlands meest succesvolle wegracecoureur‘ te zien. Met Egbert Streuer blikken we uitgebreid terug op zijn carrière (pagina 21).

Verder in deze eerste editie van het nieuwe jaar artikelen over het nieuwe album van Jason Staal (pagina 24), het 20-jarig jubileum van restaurant Yankee Doodle (pagina 13) en ook de column van Annemarie ontbreekt niet. Wij wensen u veel leesplezier!

 

DOWNLOAD DIA HIER