Dodenherdenking 4 mei

3 mei 11:19

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Hierdoor beseffen we ons dat leven in vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Stille Tocht
Op vrijdag 4 mei lopen we met elkaar de traditionele Stille Tocht. Om 19:35 uur vertrekt de tocht vanaf de Kerkstraat, ter hoogte van de Torenlaan/Kerkplein. De tocht eindigt bij het Provinciaal monument op de Brink. De klokken luiden van 19:45 uur tot 30 seconden voor 20:00 uur. Om 20:00 uur nemen we twee minuten stilte in acht. Van 18:00 uur tot zonsondergang mogen de vlaggen halfstok worden gehangen.

Herdenkingsdienst
Voorafgaand aan de Stille Tocht wordt – op initiatief van het platform levensbeschouwelijke organisaties Assen – om 18:30 uur in de RK Kerk aan de Dr. Nassaulaan een dienst gehouden. Het thema is: “Echte helden zie je zelden”. Na deze herdenkingsdienst is er gelegenheid zich aan te sluiten bij de Stille Tocht naar het Provinciaal monument op de Brink.

Herdenkingsconcert in Jozefkerk
Na afloop van de Stille Tocht is er in de Jozefkerk aan de Collardslaan 2a, om 20:45 uur een herdenkingsconcert. De Christelijke Oratorium Vereniging Assen zingt het Requiem van de Nederlandse componist Johannes Verhulst. De tekst en muziek van het requiem aetemum, donna eis Domine, wordt begeleid door organist Peter Kramer. Het geheel staat onder leiding van dirigent Marion Bluthard. De toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden om de onkosten te beperken.