Dodenherdenking Kamp Westerbork: ‘Stil staan en stil zijn’  

25 april 11:59

Overlevenden en jongeren delen hun verhalen

Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork staat het herdenken van de Holocaust centraal. In het programma van de 4 mei herdenking spelen ook dit jaar kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol.  Het herdenkingsprogramma begint op zaterdag 4 mei 2019 om 19.00 uur met een Stille Tocht en is voor iedereen vrij toegankelijk. Herinneringscentrum Kamp Westerbork nodigt iedereen van harte uit om de herdenking bij te wonen.

De overdenking wordt dit jaar uitgesproken door de 88-jarige Mick Marcan. Hij is in 1930 in Duitsland geboren. Na de Kristallnacht vlucht hij met zijn ouders en broertje naar Haarlem en komt uiteindelijk gedwongen in Amsterdam terecht. In 1943 worden ze opgepakt en naar Westerbork gestuurd. Daar staan ze op de transportlijst voor Auschwitz, maar hier weten ze aan te ontkomen. Uiteindelijk overleeft de familie Marcan de oorlog in de onderduik. Tijdens de herdenking zal Mick Marcan zijn indrukwekkende verhaal vertellen.

Drie generaties
De drie generaties bijdrage wordt verzorgd door Holocaustoverlevende Hans Peeper (1939). Hij spreekt samen met zijn dochter Lisa Press-Peeper en zijn kleinzoon Gidon Peeper. Op 20 juni 1943 wordt Hans Peeper met zijn ouders uit Amsterdam weggevoerd naar kamp Westerbork. Na een verblijf van bijna een jaar in Westerbork worden zij op 15 maart 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Daar overlijdt zijn moeder. Op 15 april 1945 wordt Bergen-Belsen bevrijd door de Engelsen. Hans herinnert zich nog altijd de woorden van zijn vader: ‘Niet achteromkijken, vooruitkijken!’
 
Jongere generaties

Ook werken zoals elk jaar jongeren mee aan het herdenkingsprogramma. Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Janine Venema, draagt tijdens Dodenherdenking haar gedicht Stel je eens voor voor. Leon Kok en Melissa Jongman van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lezen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen. De 12-jarige Suus Pronk uit Garminge, de kinderdirecteur van Kamp Westerbork, houdt de juniorlezing.
 
‘Stil staan, stil zijn en zingen’

De muzikale bijdragen komen dit jaar van Julia Doornebosch (viool) en Loïs van Malenstein (cello) van het Prins Claus Conservatorium en van Stef Bos. Hij speelt de nummers Hier vertrok de trein en Daarom zijn wij vrij als een ode aan alle slachtoffers en oorlogsgetroffenen: ‘Ik kom naar Westerbork op 4 mei om stil te staan, om stil te zijn en om te zingen. Als eerbetoon aan hen die in de maalstroom van waanzin niet het leven hebben gehad wat ik kon leiden.’

Kom op de fiets!
Vanwege de verwachte drukte, vragen wij bezoekers met de fiets te komen en op tijd op het kampterrein te zijn. De toegangsweg naar het kampterrein is dit jaar al vanaf 16.30 uur open voor auto’s. Om 17.00 uur zal een extra rondleiding worden gegeven over het kampterrein. Na afloop van de herdenking bieden wij op de route naar de parkeerplaats gratis koffie en thee aan.
 
De Dodenherdenking op 4 mei 2019 bij het Nationaal Monument Westerbork is live te volgen via RTV Drenthe. Het museum van Kamp Westerbork is na de herdenking geopend en gratis te bezoeken. Het volledige programma en veel gestelde vragen over Dodenherdenking staan op www.kampwesterbork.nl.