Dogfrisbeewedstrijd 26 mei 2019

13 mei 8:49

Het team van Pawsitive organiseert opnieuw een dogfrisbeewedstijd op het terrein van de Kynologenclub Assen e.o.

AWI staat voor Ashley Whippet Invitational, dit is de oudste en grootste Dogfrisbee-organisatie.

Het begin van Dogfrisbee:
De wortels van de Dogfrisbeesport liggen, natuurlijk, zou je bijna zeggen, in de Verenigde Staten.

Een man met een Whippet, die in 1974 zijn hond meesmokkelde in het stadion bij een landelijk uitgezonden honkbalwedstrijd, heeft de basis gelegd voor de enorme populariteit van het dogfrisbee.

De man heette Alex Stein en de hond heette Ashley en was een Whippet. Hij had ontdekt, dat zijn hond alles wilde doen om een frisbee® te vangen. Rennen, springen, draaien, niets was Ashley te gek. In de pauze van de wedstrijd rende Alec met Ashley het veld op en gaf een spetterende Dogfrisbeeshow.

Nu verspreidt deze sport zich snel over Europa en is populair van de Verenigde Staten tot aan Japan.

De meeste honden vinden het geweldig om achter iets aan te jagen, dus is het vangen van de frisbee® door de meesten snel geleerd. Als de hond ook nog wil apporteren is het snel bekeken…..Het is een superleuke sport voor zowel hond als geleider.

Een AWI Qualifier houdt in, dat de beste 5 zich rechtstreeks kwalificeren voor het Europees én Wereldkampioenschap.

De wedstrijden zijn sensationeel om naar te kijken, hond en eigenaar werken heel nauw samen. Zowel het vermogen van de eigenaar om de plastic frisbees® op een goede manier te gooien als ook het vermogen van de hond om deze te vangen worden getest. Dogfrisbee is een jurysport. We hebben dit jaar een bijzonder internationale jury, een jurylid uit Italië, een jurylid uit Duitsland én een jurylid uit Nederland. Ook komt, als kers op de taart de commissaris van de Koning, Jetta Kleinsma ’s middags kijken.

We kennen in het dogfrisbee verschillende onderdelen.
Bij het onderdeel freestyle geven de hond en z’n handler een show op muziek waarbij zoveel mogelijk variatie wordt getoond in werpstijl en vangstijl en kunstjes. Er worden maximaal 9 frisbees gebruikt. Dit onderdeel bestaat uit 1 ronde van 2 minuten. Een deskundige jury beoordeelt de show op samenwerking eigenaar-hond, de diversiteit aan worpen waarmee de frisbee® wordt gegooid, het atletisch vermogen van de hond en de focus op de frisbee® De beste 15 van de dag mogen in de finale spelen om de kwalificatie.

Voor het onderdeel Toss en Catch wordt 1 frisbee gebruikt. In een ronde van 60 seconden wordt deze van achter de startlijn, zo vaak en zo ver mogelijk gegooid. Het is natuurlijk de kunst, dat de hond de frisbee opvangt en weer terugbrengt naar de baas, dat levert punten op.

We nodigen u van harte uit te komen kijken op deze dag. De kantine is de hele dag open, we hebben een aantal kramen met lekkere hondensnacks, speeltjes en, natuurlijk, hondenfrisbees.

De wedstrijd begint om 10:00 u. en ongeveer om 17:00 u. wordt de prijsuitreiking gehouden.