DE VROUWENMARS

Een stoet van meer dan honderd vrouwelijke politieke gevangen, veelal verzetsstrijdsters, ging op 11 april 1945 vanuit kamp Westerbork op pad naar het noorden. De vrouwen waren gekleed in een speciale strafgevangenenoverall met een rood of paars schouderstuk. Onder strenge bewaking liepen ze via Assen en de stad Groningen verder naar het noorden. Uiteindelijk werden ze op 14 april bevrijd bij Grijpskerk.

Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet wordt een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere overalls te zien en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus. De openingstijden zijn te vinden op de websites van de verschillende locaties.

Corrie Polderman
In het Drents Archief werd het verhaal van Corrie Polderman (1921) uitgelicht en is haar overall te zien. Corrie was koerierster voor een verzetsgroep in Zwolle. In het voorjaar van 1945 werd zij opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Daar moest Corry haar kleren inleveren en kreeg ze een overall met nummer 89. De vrouwelijke verzetsstrijders werkten in de batterijensloperij, een ongezond en smerig karwei waarvan iedereen helemaal zwart werd. Na de Vrouwenmars en bevrijding in Visvliet, in april 1945, werd Corrie door haar verloofde opgehaald. Achterop zijn brommertje keerde zij terug naar Zwolle. Over haar bevrijding zei Corrie: ‘We waren geremd blij, maar ook heel verdrietig. We hadden veel vrienden uit het verzet verloren. Ik vond het eigenlijk vreemd dat iedereen zo uitzinnig was.’

De tentoonstelling is een samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.


Datum & tijd:
Dinsdag 3 maart 2020 00:00 tot vrijdag 28 augustus 2020 00:00 uur

Kosten:
Gratis

Locatie:
Drents Archief
Brink 4 | entree Museumlaantje
9401 HS Assen