Operation Amherst – Dagtour (Drenthe)

Op zondag 5 april 2020 organiseert Battlefield tours een tour met als onderwerp: “Operation Amherst” nu 75 jaar geleden. Operatie Amherst was de codenaam van de geallieerden voor een speciale commando-actie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe en als voorbereiding voor de aanval van de Canadezen op Groningen.

Operatie Amherst
Op 8 april 1945 sprongen 702 Franse parachutisten boven Drenthe de donkere nacht in. Het was de start van operatie Amherst. De Franse parachutisten vormden een onderdeel van de SAS, de Britse, militaire Special Air Service. Zij moesten tijdens de Operatie Amherst verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. Op die manier konden Canadese troepen snel naar de stad Groningen optrekken. De parachutisten kwamen verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer en konden elkaar in het bosrijke Drenthe slecht terugvinden. Geen enkele groep kwam in de buurt van het vliegveld in Havelte terecht. De daaropvolgende dagen legden de Fransen overal in Drenthe en Friesland hinderlagen aan en leverden gevechten met de Duitsers waarbij ze ondersteund werden door het verzet. Geïsoleerde groepjes parachutisten probeerden vooral te overleven en hielden zich met behulp van de bevolking schuil. De represailles van de Duitsers waren keihard. De operatie was redelijk succesvol, al liep hij niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 33 Franse parachutisten. Voor meer achtergrondinformatie klik hier.

Hoewel er in Noord-Nederland 18 herdenkingsmonumenten staan die de locaties markeren waar de parachutisten om het leven zijn gekomen, is hun bijdrage aan de bevrijding van het noorden vrij onbekend. Deze battlefield tour is niet alleen een eerbetoon aan de Franse en Nederlandse gesneuvelden, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de kennis over de bevrijding van Nederland en Noord-Nederland in het bijzonder.

De battlefield tour zal gedeeltelijk het nieuwe boek ‘Franse para’s in Drenthe‘ in Drenthe volgen. Dit boek is na jarenlang onderzoek door kolonel Harold de Jong samengesteld. Harold de Jong (1963) is sinds 1981 beroepsmilitair en bedrijfskundige. Hij zag dat er nog ruimte in de informatievoorziening was voor het verhaal over de inzet van Franse parachutisten in de provincie Drenthe en de vele burgerslachtoffers tijdens WOII. Door zijn militaire inzicht wist hij nieuw licht te werpen op de indrukwekkende geschiedenis van operatie Amherst. Franse para’s in Drenthe beschrijft niet alleen de opzet van operatie Amherst maar bevat ook kaarten van de landingszones.

 

 


Praktische informatie
 Stick 11 van het 2e Régiment voor vertrek van het vliegveld Great Dunmow.De tour begint om 09:30 uur vanaf het centraal station in Hoogeveen. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen rond Spier, Appelscha, Gasselte, Orvelte en Westerbork geven de deskundige gidsen uitleg over de gebeurtenissen in april 1945 en tonen u de sporen van deze gevechten die na 75 jaar nog steeds te zien zijn.  De lunch wordt gebruikt in restaurant Hulst in Appelscha. Om 17:00 uur zijn we weer in Hoogeveen terug. Onderweg is er ook een mogelijk tot het kopen van het boek ‘Franse para’s in Drenthe’.

Extra informatie
Het is mogelijk dat de reis door onvoorziene omstandigheden (overmacht: weer, verkeer, calamiteiten) geen doorgang kan vinden. In dit geval krijgt u 100% van uw reissom terug. Wij adviseren een ieder om een reisverzekering af te sluiten. Deze tour zal doorgang vinden bij een minimum van 20 deelnemers.

 


Datum & tijd:
Zondag 5 april 2020 van 9:30 tot 17:30 uur

Kosten:
Deze tour zal doorgang vinden bij een minimum van 20 deelnemers.
€55,-

Reserveren:
Reserveren kan via de website battlefieldtours.nu.

Locatie:
7901 AA Hoogeveen