EXPOSITIE RICHARD LAHUIS BIJ MANNENMODE DE ROOIJ

23 oktober 11:00
Richard Lahuis

Fotograaf Richard Lahuis portretteert regionale kunstenaars in expositie Buiten Binnen Drenthe

Assen- Dat Drenthe een grote diversiteit aan professionele kunstenaars rijk is, wist fotograaf Richard Lahuis al lang. Je moet er alleen naar op zoek gaan. Dat deed hij in 2015, en maakte 26 portretten van uiteenlopende kunstenaars, zoals Guus Slauerhoff, Gerard Stout en Jante Wortel.

Drenthe mag dan dun bevolkt zijn, maar wie moeite doet, vindt in de breedte genoeg interessante kunstenaars. Daar kwam fotograaf Richard Lahuis al snel achter toen hij op onderzoek uitging voor zijn tentoonstelling, Buiten Binnen Drenthe. Als fotograaf bekroop hem wel eens het gevoel dat Drenthe het ondergeschoven kindje is binnen de Nederlandse kunstwereld; dat er weinig diepgang zou zijn. Toen hij het afgelopen jaar op de culturele website drentwatchers.nl de mogelijkheid kreeg om zijn werk tweewekelijks te tonen, ontstond het idee om op zoek te gaan naar regionale kunstenaars, dan wel makers met Drentse roots. Kunstenaars met een verhaal. Resultaat is een portrettenserie van 26 werken met een bewuste gelaagdheid: de locatie en omgeving waarin Lahuis zijn onderwerpen portretteert vertellen een diepergaand verhaal, over afkomst, karakter dan wel over de kunst zelf. Over makers die geen concessies doen, die tot het gaatje gaan.

Verhaal
Soms ontstond er ter plekke een verhaal. Een mooi voorbeeld is de ontmoeting met beeldend kunstenaar Guus Slauerhoff. Lahuis: “Tijdens mijn voorbereiding deed het werk van Guus me denken aan een stilleven van Edward Hopper. Vervolgens stuitte ik op
een interview met foto van een Duitse filosoof, een inspiratiebron voor Guus, die een boekje met Edward Hopper op de cover in zijn handen had. Toen we daarover bij Guus thuis spraken, bleek hij dat boekje te hebben. Het stond vol met aantekeningen, want hij haalde hier inspiratie uit voor zijn schilderen. Daarom staat hij in mijn serie geportretteerd met dat boekje in zijn hand.”

Achtergrond
Richard Lahuis is een autodidact fotograaf, gespecialiseerd in zwart-wit portretten. Middels een foto probeert hij een eigenschap van iemand bloot te leggen die in eerste instantie niet zichtbaar is, zoals emotie, omgeving en levenswijze. Lahuis fotografeert louter analoog.

Praktische Info
Data expo: van oktober t/m december 2017
Locatie: Mannenmode de Rooij, Marktstraat 1, Assen
Toegang: tijdens openingstijden