Extraatje voor kinderen afnemers Voedselbank

25 juni 13:12

Hoe vier je vakantie als er geen geld is voor een uitje of extraatje? Via de Voedselbank wil de kerk het gemis aan mogelijkheden van een groot aantal Asser kinderen iets verlichten.

ASSEN | De diaconie van de Protestantse Gemeente Assen heeft afgelopen maandag ruim driehonderd Bruna-cadeaubonnen overgedragen aan de Asser Voedselbank aan de Brunelstraat. Die bonnen worden verdeeld onder de kinderen van de gezinnen die door de Voedselbank gesteund worden. Voor kleinere kinderen zou er een vakantieboek en wat stiften voor gehaald kunnen worden, ouderen zouden zelf een agenda, een boek of een paar tijdschrift kunnen uitzoeken.

“Een zeer welkom extraatje”, noemt Grietje Bos de bonnen. “Iets wat er normaal gesproken niet af kan.” Als vrijwilligster bij de Voedselbank houdt ze zich vooral met intakes bezig. Ze had net iemand gesproken die ‘boven budget’ geraakt was, iemand die net boven de inkomensgrens gekomen was waarmee ze nog in aanmerking kwam voor het wekelijkse voedselkrat. Heel erg vond die mevrouw dat ze daardoor ook het pakketjes van de stichting Jarige Job voor de kinderen zou moeten missen. “Iets leuks voor een verjaardag is al snel een probleem.”
Momenteel maken ongeveer 235 gezinnen gebruik van de Voedselbank, zo’n 600 personen. Maar in Assen komen veel meer gezinnen in aanmerking voor ondersteuning, vermoedt Bos. “De schaamte is vaak groot. Soms wachten mensen veel te lang voor ze zich aanmelden – echt met honger.” De Voedselbank is afhankelijk van giften, in geld en goederen, en wordt onder meer bevoorraad met restanten van supermarkten. Daarmee levert de Voedselbank tegelijk een bijdrage aan de vermindering de verspilling van voedsel.

“Als kerk wil je omzien naar andere mensen en delen met iedereen die er bekaaid vanaf komt”, legt Anita de Waard uit. Ze is secretaris van de diaconie van de protestantse gemeente. De diaconie is het orgaan binnen de kerk dat namens alle leden praktische ondersteuning van medemensen organiseert – binnen en buiten de kerk, dichtbij en veraf. “Via de landelijke kerk worden goede doelen in de hele wereld gesteund, als plaatselijke kerk hebben we ervoor gekozen om ons vooral te richten op projecten in Assen.”
www.voedselbankhvd.nl en www.pkn-assen.nl