HET NIEUWE CULTURELE SEIZOEN

19 augustus 13:22

In het nieuwe culturele seizoen is er weer genoeg te beleven in het Drents Museum. Nog tot en met 3 november 2019 presenteert het museum de tentoonstelling Sprezzatura. Na deze zomerse Italiaanse tentoonstelling toont het museum het unieke karakter van Drenthe in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. En in het voorjaar van 2020 staan Armenië en de berg Ararat centraal in de tentoonstelling In de ban van de Ararat.

Sprezzatura
In SprezzaturaVijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza. Je ontdekt de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. De tentoonstelling biedt een verrassende kijk op de Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. De tentoonstelling laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de werken uit deze periode zijn. Verschillende groepen en stijlen passeren de revue, die de basis hebben gelegd voor de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw. Daarnaast wordt ingezoomd op de geschiedenis, de muziek en de literatuur uit deze periode. Een groot deel van de werken is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Barbizon van het Noorden
De schoonheid van Drenthe is als eerste ontdekt door kunstenaars. Gewapend met hun potlood en schildersezel ontdekten zij vanaf de 18de eeuw de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap. Het was, en is een waar paradijs voor schilders en andere kunstenaars. In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 toont het museum werken van kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe op doek vastlegden. Werken van onder meer Israëls, Mesdag, Van Gogh, Liebermann en Wiegers tonen de unieke eigenschappen van Drenthe. Van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020 te zien in het museum! Voor deze tentoonstelling ontwikkelt het museum in samenwerking met Het Drentse Landschap een verrassend randprogramma waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.

Armenië
Hoewel de Ararat niet in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 12 april 2020 spelen Armenië & Ararat de hoofdrol in de tentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen.