Bert Jippes is gepensioneerd fotograaf. Bert was in dienst van de Drentse en Asser Courant en haar voorgangers. Gewapend met camera en een scherp geheugen legde hij vele verhalen vast in herinnering en in beeld. Voor Dit is Assen haalt Bert herinneringen op uit vroeger tijden. Deze keer hoefde Bert niet zo heel diep in zijn herinneringen en archief te graven.

Tekst en foto’s: Bert Jippes

Om de historische achtergrond van het Preuvenement te verkennen, hoeven we niet zo erg ver terug in de tijd te gaan. In 1981 ooit begonnen op het Vrijthof in Maastricht, maar daar heet het in goed alledaags Maastrichts ‘het Preuvenemint’, een samentrekking van de twee Maastrichtse woorden ‘preuve’, dat proeven betekent, en ‘evenemint’ dat evenement betekent.
Het Preuvenemint wordt daar ieder jaar eind augustus gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste openlucht eetfestijn van Nederland en misschien wel van Europa, en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Probeert u zich dat eens voor te stellen, een totaal aantal supporters dat jaarlijks onze TT bezoekt en dat neerplanten op een openlucht eetfestijn. Het moet bij de plaatselijke horeca ongetwijfeld tot droomomzetten leiden. Ook is in Maastricht de traditie van het muzikale optreden van artiesten ontstaan. Er wordt tevens betaald met plastic geld net als hier in Assen.

Het Maastrichtse voorbeeld waaierde ook uit naar Antwerpen waar sinds 2007 ‘Antwerpen proeft’ plaatsvindt. Uiteraard kennen onze zuiderburen een langere culinair gastronomische traditie dan wij in het noorden en de rest van het door het poldermodel getekende Nederland. Zelfs de doodgewone patat met mayonaise smaakt daar beter dan hier.

Ik herinner me nog vlak voor mijn vertrek bij de krant een initiatief van de NVJ  (Nederlandse Vereniging van Journalisten) om met haar Belgische zusterorganisatie een uitwisseling tot stand te brengen. Belgische collega’s mochten een half jaar op een Nederlandse krantenredactie werken en omgekeerd gold dat dan ook weer voor Nederlandse collega’s op een Belgische krantenredactie. Na drie maanden was er een Belgische collega, die het voor gezien hield. Het had niets met het werk te maken, maar met de dagelijkse lunch van het kantinevoedsel dat bestond uit een broodje kroket en een glas karnemelk. Hij was in België wel wat anders en meer keus gewend.

In Drenthe heeft lange tijd een soort vloek van een eenvoudig, karig en voedzaam maal bestaan die nederig en dankbaar geconsumeerd diende te worden. Door Bartje, die dat niet pikte, begrepen we dat die maaltijd voor veel mensen bestond uit een eenvoudig en stevig bord bruine bonen met spek, spekvet en soms nog met een beste klodder keukenstroop er bovenop. Als variatie kon je het met aardappels ook nog tot een stamppot pureren. Ik kende ooit mensen die dat deden.

Het jaarlijkse TT-spektakel zorgde, en nu nog steeds, voor een hoogtepunt in junkfood consumptie al dan niet weg te spoelen met veel bier. Assen werd cultureel bekend door motorsport en blues. Dat we op cultuurgebied ook nog wat anders te bieden hadden, viel de meeste mensen niet eens op. Actrice Olga Zuiderhoek komt hier vandaan, en ook de internationaal beroemde zangeres Jard van Nes. Beide dames zochten hun heil elders.

Tijden veranderen, we hebben hier nu ook een Preuvenement. Vorig jaar was het in de Gouverneurstuin stampvol. Toegegeven de Gouverneurstuin is geen Vrijthof. Gelukkig niet, maar heel erg gezellig was het er wel en dat belooft het dit jaar zeker weer te worden.
Diverse culturele voorproefjes op ander gebied dan voedsel, zullen weer voorhanden zijn. De toegang is gratis, maar om van het culinaire aanbod te kunnen proeven moet er met muntjes betaald worden. Die zijn gewoon bij de ingang te koop.