Hoge Duitse onderscheiding voor Eva Weyl

1 februari 10:58

Holocaustoverlevende krijgt Verdienstkreuz am Bande

Eva Weyl (1935) heeft het Verdienstkreuz am Bande van de Bondsrepubliek Duitsland gekregen. Zij ontving deze hoge Duitse onderscheiding uit naam van bondspresident Steinmeier en minister-president Laschet van Noordrijn-Westfalen. Ze kreeg deze voor haar inzet als ooggetuige en de vele gastlessen over de Jodenvervolging die ze de afgelopen jaren verzorgde op scholen in deze Duitse deelstaat en in andere delen van het land.

De onderscheiding werd uitgereikt op de Duitse ambassade in Den Haag. Hierbij was onder meer burgemeester Northing van Kleve aanwezig. Dit is de stad waar de familie van Eva Weyl ooit vandaan kwam en waar zij met haar gastlessen op scholen begon. Door haar persoonlijke bijdrage gaan nu ook leraren in opleiding vanuit Kleve op bezoek in Auschwitz.

De Duitse ambassadeur dankte haar namens de Bondsrepubliek Duitsland voor haar jarenlange inzet voor het wederzijds begrip tussen beide volkeren.

Kamp Westerbork
Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje met haar ouders in kamp Westerbork terecht. Zij werden drie keer vrijgesteld van transport.  Eva Weyl zat ruim 2,5 jaar in kamp Westerbork. Af en toe leek het leven in het kamp bijna normaal: ze ging naar school en speelde met andere kinderen. Maar bijna elke week vertrok een trein met mensen naar andere kampen. Doordat Eva’s vader een baan had, kon het gezin relatief lang in kamp Westerbork blijven. Ze maakten daar uiteindelijk de bevrijding mee.

Duitse scholen
Eva Weyl behoort al jaren tot de vaste gastsprekers van het Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze vertelt haar verhaal dus niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland: ‘Ik ben bevoorrecht dat ik het overleefd heb. Ik hoop dat mensen leren van de geschiedenis van kamp Westerbork, van mijn geschiedenis. Daarom vertel ik mijn verhaal ook op Duitse scholen.’