Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

22 oktober 9:15

Binnenkijken in Drentse woningen tijdens de Duurzame Huizen Route

Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek. Ook in Drenthe delen inwoners vol enthousiasme hun ervaringen. Zij vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geïnteresseerden op weg met hun ervaring.

Ruim 1400 huiseigenaren uit het hele land hebben hun woning als voorbeeld aangemeld op het platform www.duurzamehuizenroute.nl. Bijna een kwart van de huizen is aardgasvrij. Anderen zijn energiezuinig, nul-op-de-meter of gebouwd met natuurlijke materialen. Op zaterdag 2 en 9 november zijn een groot aantal van deze huizen te bezoeken. De bewoners geven graag uitleg over wat zij in huis hebben gedaan. De ervaringen en duurzame toepassingen zijn uiteenlope

Drentse voorbeelden

Zo heeft David Wassenaar uit Peize zijn woning uit 1950 aardgasvrij gemaakt door grondig te isoleren. De woning wordt verwarmd met behulp van een lucht/water-warmtepomp en zonnecollectoren. Ook de woning van Wim Meijer uit Meppel is aardgasvrij én energieneutraal. “De vorige eigenaar had een energierekening van 330 euro per maand, maar wij betalen geen cent en hebben een veel comfortabeler huis!”

Volgens Piet Groenia uit Emmen, die zijn jaren 90-woning energieneutraal heeft gemaakt, levert duurzaam wonen niet alleen een besparing op. “Dankzij de isolatie horen we de straat veel minder en is het huis er een stuk mooier op geworden.”

Tips van huiseigenaren

De tip die David Wassenaar uit Peize wil meegeven: “Laat je adviseren door iemand met ervaring en lees je goed in.” Godfried Westen uit Bovensmilde vult aan: “Ga eerst voor het laaghangende fruit. Bespaar, koop ledverlichting, ontlucht je radiator en zet de temperatuur van je cv-ketel lager.”

“Zet die stap. Je kunt blijven rekenen en afwachten tot het nog efficiënter en goedkoper wordt, maar hak de knoop door en begin”, geeft Piet Groenia mee.

Het bezoeken van een woning

Geïnteresseerden die op zaterdag 2 en 9 november een woning willen bezoeken kunnen kiezen uit een grote variatie aan woningtypen en duurzame toepassingen. Ook in provincie Drenthe zijn veel woningen te bezoeken. Inschrijven voor een bezoek is een vereste. Kijk op http://www.duurzamehuizenroute.nl/drenthe.