Jason Staal – ‘Nachtgedachten’

18 januari 10:59

Op 26 januari 2019 komt het nieuwe studio album uit van de Asser singer-songwriter Jason Staal. Het album is getiteld ‘Nachtgedachten’ en is de opvolger van zijn succesvolle debuutalbum ‘Daggedachten’.

Tekst: Annemarie Molema

We hebben bij Jason Staal thuis afgesproken om zijn nieuwe album te bespreken. Staal heeft net zijn kinderen op bed gebracht. In de woonkamer staat zijn piano, omringt met boeken, speelgoed en zijn gitaar. Een samenvatting van zijn leven als muzikant én vader. Enthousiast vertelt Staal over zijn nieuwe album waarvan hij alvast een voorproefje laat horen.

De titels Daggedachten en Nachtgedachten lijken een briljant concept waar van tevoren goed over is nagedacht. “Was dat maar waar”, reageert Staal lachend, “Ik had dit inderdaad moeten bedenken, maar het is gewoon ontstaan. Het is niet zo doordacht als mensen denken. Natuurlijk denk ik erover na hoe ik het wil hebben. Ik wilde weer twaalf liedjes maken en deze met mijn vaste drummer Levy Ytsma en producer Sytse Broersma in zijn studio opnemen waar we ook Daggedachten hebben opgenomen, maar verder is het niet zo zwartwit. Eigenlijk gebeurt het gewoon. Het wordt pas ingewikkeld op het moment dat ik ga nadenken. Dan wordt het toch moeilijk.”

“De cd maken was zo leuk! Het voelde als vanouds maar toch ook helemaal nieuw. Tijdens het opnemen van de eerste cd zat ik midden in mijn scheiding. Mijn gedachten waren daar, ik was veel afgeleid en mijn emoties waren all over the place. Het opnemen van deze tweede cd was een groot feest. Geen gedoe en ik kon gewoon lekker spelen samen met de andere muzikanten. We hebben veel meer vrijheid en tijd genomen om te spelen en te creëren en zijn pas gaan opnemen toen we allemaal tevreden waren. De samenwerking met Sytse en Levy is gewoon super.”

Soms is het nog niet helemaal duidelijk hoe Staal het wil hebben of hoe zijn muziek moet klinken. “Dan maak ik een beweging of een geluid. Dat is voor de andere muzikanten soms lastig te begrijpen wat ze dan moeten spelen. Ik kan niet altijd goed verwoorden hoe de muziek zich in mijn hoofd afspeelt. Maar ze gingen het altijd aan en het lukte elke keer om dit met zijn allen te onderzoeken en te spelen.”

De helft van de nieuwe nummers gaan over Staals eigen belevenissen verpakt in mooie zinnen. De andere helft is meer kleinkunst met een popsausje. “Het is zeker geen ‘verwerkingsalbum’ geworden”, vertelt Staal. “Ik weet nog dat Sytse na vijf nummers zei: ‘Het is nu wel klaar met die nummers over jouw scheiding!’ Daar heb ik goed naar geluisterd. Ik schrijf wat ik meemaak, beleef en ervaar. Dit album komt dichter bij dan ooit en ik ben hier supertrots op!

Kaarten voor de albumpresentatie op 26 januari 2019 in De Nieuwe Kolk te Assen zijn verkrijgbaar via DNK of www.jasonstaal.nl. En als je komt op 26 januari dan krijg je van Jason het album Nachtgedachten er gratis bij!