Jon van Eerd’s 10e (komedie Harrie & Eva)

26 oktober 14:17

Kun je ons iets vertellen over je nieuwe komedie ‘Harrie & Eva’?
In ‘Harrie & Eva’ maakt Harrie zich dit jaar schuldig aan het afsluiten van een lening met een nogal louche figuur uit de onderwereld. Om de lening terug te kunnen betalen zal hij zijn toneelstuk ‘Het Paradijs’ tot een goed einde moeten brengen. Harrie zou Harrie niet zijn als hij er niet alles aan zou doen om dit te laten slagen. Maar of het de beste manier is en of hij niet voor nogal veel verwarring zorgt dat mag u zelf komen beoordelen. Naast het visuele spektakel, zullen de hilarische misverstanden en de absurde situaties er voor zorgen dat het publiek buikpijn krijgt van het lachen.

 

Dit is alweer je tiende komedie die je hebt geschreven rondom Harrie Vermeulen, waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik haal mijn ideeën uit het dagelijkse leven. Als ik onder de douche sta, auto rij of een broodje bij de bakker haal. Ik ben ervan overtuigd dat als je schrijft over de werkelijke wereld, mensen zich erin kunnen herkennen. Ieder thema of elke verhaallijn die ik schrijf voor Harrie Vermeulen zou een ieder ander ook moeten kunnen overkomen. Dan kan het publiek er om lachen, en dan voelen ze zich vergelijkbaar met de personages. Iedereen is toch wel eens een beetje Harrie.

 

Harrie Vermeulen, wat maakt hem toch zo bijzonder?
Harrie is een herkenbaar mens van vlees en bloed, hij is alles wat een mens in de echte wereld ook kan zijn. Harrie is lief en arrogant, dom en slim, spontaan en calculerend, gepassioneerd en kort door de bocht, blind en open, gek en vermoeiend. Maar hij heeft een hart van goud. We kunnen ons zelf spiegelen aan hem, we kunnen denken “wat doet hij nou weer” terwijl we ook vaak zijn onbesuisde beslissingen kunnen begrijpen. Hij is een spiegel.

 

De première komt er natuurlijk aan. Loopt alles zoals gepland of is het net als in de voorstelling complete chaos?
Het is zeker géén chaos hoor. Hoewel wij bij de repetities heus wel eens verschrikkelijk moeten lachen. Maar het is een gecreëerde chaos. Chaos kan pas worden gecreëerd wanneer iedereen precies weet wat van hun verwacht wordt. Het is allemaal heel serieus en gedisciplineerd. Als ware het een choreografie. Mensen denken wel eens dat ik maar wat doe. Maar alles is tot in de puntjes bedacht en gerepeteerd.

 

Onlangs stond er in de krant dat er vanuit het buitenland ook interesse was voor Harrie Vermeulen…?
Dat is inderdaad héél héél spannend. Ik wist niet wat me overkwam toen we een telefoontje uit New York kregen. We zijn er naartoe gegaan. Praten met de big shots van Broadway en West End. Het is geen kattenpis, want het zijn keiharde jongens (en meisjes overigens ook). Er is nu interesse getoond door agenten uit Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland en Amerika. Maar houd je adem niet in. Het is een heel lang proces en ik trek de champagne pas open als het zover is.

 

‘Harrie & Eva’ is op donderdag 9 november te zien in Theater DNK in Assen.