Kadetje Cultuur over een familiegeheim

11 januari 14:44

In het kader van de Dag van de Drentse familiegeschiedenis geeft Mary Ritsema, auteur van het boek: Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim! een lunchlezing  op zaterdag 28 januari 2017. De lezing vindt plaats bij Kunstplaza Schurer op de hoogste etage van  Warenhuis Vanderveen te Assen.

Het boek Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!  gaat over Lutske Jansje Baron, een vrouw die heel bekend had kunnen zijn als ze erkend zou zijn door de man die haar heeft verwekt. Dat laatste was echter niet het geval. Sterker nog, volgens haar huwelijksakte was zij de natuurlijke, niet erkende dochter van Lutske Jans Baron en een onbekende vader. Lutske Jans Baron, de moeder van Lutske Jansje was dienstmeisje op Nienoord.

De geschiedenis van Lutske Jansje, die de oma is van Geert Ritsema, de man van de auteur, heeft de familie behoorlijk beziggehouden. Twaalf jaar onderzoek, de bewerking van dagboeken, interviews, akten en foto’s geven een beeld over het leven en de omgeving van Lutske Jansje Baron. De afkoop van Lutske Jansje Baron haar geboorte was in nevelen gehuld, hoe de rijkdommen binnen deze familie tot stand kwamen, wordt inzichtelijk gemaakt. Dat dit niet een doorsnee verhaal is, wordt duidelijk in het boek.

Opgeven voor het Kadetje Cultuur op zaterdag 28 januari kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl. De kosten zijn € 14,50 p.p. inclusief lunch en voordracht van 12.00 tot 13.30 uur. Leden van de kunstuitleen betalen € 12,50.

Lezerservaringen:

Lezer: Ellie Balkema uit Groningen

Met bewondering en verwondering heb ik dit mooie boek gelezen. De omgeving van de hoofdpersoon, volgens haar moeder het ‘Kind van de Zonde’, heeft veel moeite gedaan om haar onzichtbaar te laten zijn. Met dit boek is zij zichtbaar geworden door onder andere de bewerking

van de dagboeken. Er is duidelijk dat er veel energie is gestoken in het onderzoek, ik kon dat goed volgen, de feiten laten zien dat er veel is gesjoemeld. Ik vond het een heel fijn boek!

Lezer en schrijver: Jan Siebo Uffen uit Annen

Nienoord is bezwaard met historische lasten: denk aan de dolle jonker en de branden omstreeks 1850 en aan zijn opvolger die verdronk in het Hoendiep. Dat er ooit ook  historische lústen aan de orde zouden komen – in de vorstelijke sfeer, ook nog –  viel te verwachten. Het tragische verhaal in ‘Blauw bloed’ verdient de aandacht van de gewone lezer en de historicus.

Het boek is verkrijgbaar via Bruna Vanderveen voor 19,95: 244 blz. en meer dan 100 illustraties en foto’s. Uitgebreide informatie is te vinden op: www.maryritsema.nl