Kadetje Cultuur ‘Wij, de mens’ door Frank Westerman

4 oktober 9:22

Op zaterdag 20 oktober geeft Frank Westerman een ‘Kadetje Cultuur’ over zijn nieuwste boek ‘Wij, de mens’. De lunchvoordracht vindt dan om 12:00 uur plaats in de Buningzaal bij Kunstplaza Schurer op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen te Assen.

Wij, de mens
September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en reuzenooievaars van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie we zijn en waar we vandaan komen? Met een groep studenten gaat Frank Westerman op zoek naar antwoorden. Ze bevoelen de schedels van onze mensachtige voorouders als Lucy en de Javaanse aapmens. Samen gaan ze op reportage naar kloosters en mergelgrotten langs de Maas – steeds dieper de aarde in, terug in de tijd. Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

Frank Westerman
Frank Westerman verwierf grote bekendheid met boeken als De graanrepubliek, El Negro en ik, Ararat, Stikvallei en recentelijk Een woord een woord, dat werd bekroond met zowel de Brusseprijs als de Bob den Uyl-prijs. In 2016 was hij de eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden die zich toelegde op het genre van de reportage.

Opgeven voor het Kadetje Cultuur kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De kosten zijn € 12,50 p.p. inclusief lunch en voordracht.