Kerst begint met de warme winteravondvoorstelling ‘Imagine’ van Garage TDI

1 december 9:49

In de donkere dagen voor kerst brengt Garage TDI de warme winteravondvoorstelling Imagine. De voorstelling speelt tussen 14 en 24 december maar liefst elf keer. Het is een bijzondere muziektheatertocht langs diverse historische en pittoreske locaties in Assen.

‘Imagine’ is een wonderlijk verhaal waar tijden in elkaar overvloeien, geïnspireerd op de verhalen en personages van Charles Dickens. Als de straten verlaten zijn, het weer guur is en de mens zich het liefst warmt bij het haardvuur en zich schuilt achter een warme kop chocolademelk, verschijnen in de straten van Assen de verhalenjagers opzoek naar een verhaal. Dit jaar is dat het verhaal van Ollie met de mooie blauwe ogen. Een knappe brutale jongen, die steelt en vecht om zich staande te houden in de bittere werkelijkheid, maar tegelijkertijd droomt over de zin van het leven. Is hij als dief geboren, of is hij zo geworden door de omstandigheden waarin hij opgroeide? En komt hij ermee weg, omdat hij nog maar een kind is? Schril is het contrast met Zwaantje, een plotseling opduikend sprookje over een meisje dat werkt voor haar geld. Elke keer als zij bij iemand aanklopt om een zwavelstokje te verkopen, wordt zij met de rug aangekeken. ‘Imagine’ speelt met vooroordelen en stelt privileges aan de kaak, die ook in deze tijd nog een rol spelen. We worden allemaal als een klein hompje vlees en bloed op de wereld gezet en naakt als de waarheid gaan we weer heen. Maar hoe gelijk zijn we in die tussentijd, als we er allemaal het beste van proberen te maken?

Garage TDI legde twee jaar geleden met de warme winteravondvoorstelling ‘Don’t let me down’ een stevige basis neer voor een kersttraditie in Assen. De theatertocht gebaseerd op verhalen van Dickens en bewerkte muziek van Lennon en The Beatles was een groot succes. De voorstelling was al voor de première stijf uitverkocht en de uiteindelijke wachtlijst was lang. Algemeen directeur Remco van Zandvoort stelde zich het doel om iedere twee jaar een muziektheatertocht uit te stippelen langs binnen en buiten locaties in en rondom de binnenstad van Assen. Na ‘Once upon a time’ en ‘Don’t let me down’ volgt dit jaar de voorstelling ‘Imagine’. Omdat de vooropleiding Brandstof (voorheen Theatergroep NiznO) dit jaar vijftien jaar bestaat, benaderde Remco enkele, inmiddels professionele acteurs en makers, die vanuit de opleiding doorstroomden naar een HBO-theateropleiding om mee te werken aan de totstandkoming van deze productie. Zo schreef Elly Scheele, die in 2018 door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd uitgeroepen tot TheaterTekstTalent van het jaar, het script. Samen met Iduna Paalman herschreef zij in de geest van de voorstelling enkele muziekstukken van Lennon en The Beatles. Ook de acteurs Lusanne Arts, Stella van den Sigtenhorst en Roel Tichelaar zijn weer even terug op het oude nest en spelen mee in deze voorstelling. Marjet Spook, theatermuzikant onder andere te zien in de TDI-producties ‘Wagners Ring’, ‘Reismuis’ en ‘Rouwkost’ begeleidt de muziek.

Het publiek wordt aangeraden vooraf kaarten te bestellen via de site van Garage TDI om eventuele teleurstellingen aan de kassa te voorkomen. Enkele voorstellingen zijn al uitverkocht. Gezien de tijd van het jaar en de tocht langs diverse binnen en buiten locaties wordt het publiek aangeraden om zich warm aan te kleden en wandelschoenen aan te trekken.