Kerstvakantie in het Gevangenismuseum: zendpiraten, inbraakalarmen en boevenfilms.

16 december 13:39

Kerstvakantie in het Gevangenismuseum: zendpiraten, inbraakalarmen en boevenfilms.
Het Gevangenismuseum duikt de eerste week van de vakantie in de roerige geschiedenis van de zendpiraten, waarvan er vele gevangen hebben gezeten in Veenhuizen. In de tweede week gaan de activiteiten van radio over naar film en kunnen kinderen hun eigen boevenfilm maken.
In de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw opereerden er veel illegale zendpiraten; als zij gepakt werden, stuurde de rechter ze veelal naar gevangenis Groot Bankenbosch in Veenhuizen. In die tijd verschenen daar ook de nodige liedjes over. Zo haalden Oompie Koerier (‘In Bankenbosch’), Alias Berger (‘Veenhuizen’) en De Jeventa’s (‘Met Vakantie Naar Veenhuizen’) daar hun inspiratie vandaan.
Het Gevangenismuseum heeft een tentoonstelling gemaakt over deze geschiedenis en bezoekers kunnen, onder leiding van een legale zendamateur, radio-contact maken met de hele wereld en ervaren hoe het was om een zendpiraat te zijn. Het Gevangenismuseum is speciaal voor deze gelegenheid drie dagen lang ‘Special Event Station PA6PIV’.
Er kan ook lekker geknutseld worden: kinderen kunnen een echt inbraakalarm maken, zodat ze voortaan hun ouders (en broertje en zusje) uit hun kamer houden.
Wat Zenddagen in het Gevangenismuseum
Wanneer 28, 29 en 30 januari tussen 10:00-17:00 uur (doorlopend)
Kosten gratis op vertoon van entreekaart museum
Boevenfilm maken
In de tweede week van de vakantie kunnen kinderen zelf een boeven-animatiefilm maken. Ze kunnen knippen, plakken en tekenen en zo gevangenisboefje Lange Leo tot leven laten komen. Ze kunnen de film direct aan vriendjes en familie laten zien of later online terugkijken. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Wat: Boevenfilm maken
Wanneer: 3 en 4 januari tussen 12:00-16:00 uur (doorlopend)
Kosten: Gratis op vertoon van entreekaart museum