Klankbeeld

30 oktober 9:39

Op 10 november om 14.00 uur a.s. organiseert het Drents Schildersgenootschap de lezing ‘Klankbeeld’, door Gert Visser en Gert Riemersma.
Plaats: de Buningzaal bovenin Warenhuis Vanderveen te Assen. De lezing zal duren tot ongeveer 16.30 met halverwege een pauze.

‘Klankbeeld’is een cross-over van beeldende kunst en klassieke muziek. Visser (klank) en  Riemersma (beeld) laten prachtige ‘klankbeeld’-voorbeelden zien van verschillende stijlen, stromingen, kunstenaars en componisten van ca. 1200 tot 1950. Het bijzondere daarbij is dat de beeldend kunst wordt geïllustreerd door muziek en dat, omgekeerd, de muziekfragmenten worden begeleid met bijpassend beeld. Rode draad is de ontwikkeling in kunst en muziek van het anders doen dan het voorgaande en het streven naar vrijheid. En dan lijkt, gezien Drenthe en Assen, een mooi thema: ‘TT, Trappen tegen Tradities’.

Gert Riemersma geeft in Roden al jaren cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Gert Visser geeft al jaren cursussen en lezingen over Johann Sebastian Bach in Peize en Roden. Voor het Kunstencentrum K38 in Roden gaven zij samen de afgelopen 3 jaar cursussen en lezingen over de samenhang tussen beeldende kunst en muziek. Hun cursus  over beeldende kunst en muziek vanaf 1200 tot 2000 wordt al jaren zeer enthousiast door de deelnemers ontvangen. Verder waren afgelopen seizoen hun lezingen The American Dream (n.a.v. de expositie in het Drents Museum) en De Romantiek in het Noorden (n.a.v. de expositie in het Groninger Museum) erg in trek. Ook hierin aandacht voor zowel beeldende kunst als muziek.

 

De lezing is toegankelijk voor belangstellenden. Toegangsprijs 5 Euro.