Koester het TT-festival

21 juni 13:34

Het is maar net hoe je in het leven staat. Aan de ene kant zie en spreek ik mensen die ontzettend veel zin hebben in het TT-festival. Dolenthousiast. En aan de andere kant bespeur hier en daar wat moppers. Geen grote namen, een doorsnee programma, hoor je dan. Jammer, want dat doet geen recht aan de inspanningen van de TT-festivalorganisatie en de ondernemers die met hun programmering op de vermaakpleinen financieel hun nek uitsteken. Ik zeg dat bewust omdat beelden als zouden horecaondernemers tijdens de TT binnenlopen geen recht doen aan de werkelijkheid. Een festivaldag slecht weer kan er al voor zorgen dat ondernemers in de rode cijfers schieten.

Wie het TT-festival bezoekt hoeft geen entree te betalen. Het festival is sinds jaar en dag gratis. Dat kan omdat de gemeente Assen, de provincie Drenthe en de horecaondernemers gezamenlijk ruim één miljoen euro in het festival investeren. Heel kort door de bocht: elk biertje, wijntje of spa rood (voor het geval u de Bob bent) dat u aan de tap koopt, is uw bijdrage in de toekomst van het festival. Samen maken we het festival. Laat rugzakken met eigen catering dus thuis. Of gebruik ze hooguit om een jas mee te nemen voor het geval er plotseling een kil windje mocht opsteken.

Over de programmering van het festival valt altijd te twisten is mijn ervaring. Voor elk evenement of festival geldt dat er altijd ruimte moet zijn voor verbetering en vernieuwing. Met wellicht een podium waar lokaal talent zich in de kijker zingt of speelt. Grote namen zijn in elk geval geen garantie voor een massale opkomst van het publiek, zo bewees de festivaleditie van 2016. Daarbij komt dat grote namen geld kosten, veel geld en dat moet wel kunnen worden terugverdiend.

Net zoals in voorgaande jaren proberen we met alle partijen die bij de organisatie zijn betrokken weer een veilig festival neer te zetten. Bij een veilig festival horen regels om incidenten te voorkomen. En om het alcoholverbod voor jeugd jonger dan 18jaar te handhaven. We gaan daar scherper op letten, omdat we geen herhaling willen van vorig jaar toen er 12 deels jonge pubers op de alcoholpoli van het WZA belandden. Soms in zorgwekkende toestand. Een gezellig feestje kan ook zonder drank. Geen alcohol onder de 18!

Ik hoop u te ontmoeten, tijdens het festival en bij de races op het circuit. U bent van harte welkom in Assen.

TTalent

Mijn eerste persoonlijke ervaring om te mogen optreden tijdens de TT, gaan inmiddels twaalf jaar terug. Op een drukbezocht Koopmansplein speelde ik met mijn eerste band The Heavens Devils, als openingsact van de TT-nacht. Wij stonden daar als winnaar van de Drentse Popprijs. Ik herinner mij nog goed hoeveel impact het had op onze muzikale carrière. Een plek op een groot festival, bevestigt de kwaliteit die je hebt om jezelf verder in de kijker te spelen.

Er zijn in de loop der jaren ook andere initiatieven geweest om zichtbaarheid te creëren voor de verschillende genres binnen de Drentse Popcultuur.  Zo stonden we een jaar later te strijden om een dergelijke plek, met een aantal voorrondes in verschillende kroegen in Assen. Bands uit het hele noorden melden zich aan en de winnaars van de voorrondes mochten de finale spelen tijdens de Nacht van Assen op een podium aan de Torenlaan.

In de jaren erna konden we altijd genieten van verschillende constructies rondom het showen van alle talenten. Van een vast podium aan de Javastraat tot aan een TT-Talentstage op het veldje naast het Leger des Heils waar ik tien jaar later met mijn laatste band Bokser mocht optreden. Het veld stond tijdens de optredens van verschillende acts vol, maar trok leeg tijdens de ombouw. Dat er op lege velden geen omzet wordt gemaakt is duidelijk, maar dat dit zou leiden tot het compleet schrappen van het podium?

Vorig jaar begon de organisatie met het uitkleden van het TT Festival, door een aantal podia te schrappen. Hieronder het TT-talentstage.  Een gemis dat ik als nachtburgemeester heb aangekaart bij de gemeenteraad. Tijdens een bezielende toespraak die ik mocht houden tijdens de openbare vergadering, kreeg ik bijval van iedereen binnen de gemeente.  Ik vroeg om kansen te creëren voor onze talenten, en of we dit niet als beding zouden moeten stellen bij uitbesteding van welk festival dan ook. Zelfs vanuit de organisatie van het TT Festival kreeg ik begrip. Ik had gehoopt op een vorm van samenwerking voor de editie van dit jaar.

Blijkbaar zijn de omzetcijfers toch belangrijker dan de zichtbaarheid van talenten. Er is dit jaar geen enkele poging ondernomen om gebruik te maken van de talentenpool, die onze stad en provincie rijk is. Ik hoop dat onze gemeente toch maar eens gaat nadenken over een beding. Houd toch rekening met onze eigen Asser en Drentse talenten! Aub…