Koninklijke surpriseparty

15 april 13:16

Columniste Annemarie is moeder van één en partner van geen. Ze is probleemloos dyslectisch, houdt van lezen en schrijven, en gaat regelmatig uit in Assen. Annemarie bedenkt, beschouwt en beleeft haar eigen wondere werkelijkheid…

Ok… Dus je wilt zondag over drie weken met mij lunchen? En dat wil je nu al vastleggen? Waarom? Je wilt voor mijn verjaardag met mij lunchen en anders plan ik wat anders in. Mopperend noteer ik de datum. Drie week later, op de afgesproken tijd, gaan we lunchen. Natuurlijk is het hartstikke gezellig. Op een gegeven moment vraagt je via welke weg ik terugrijd. Ik kijk hem aan en denk: ‘Gaan we het werkelijk hebben over waar ik langs rijd? Uitgeluncht geven we elkaar een dikke knuffel, maken nog een grap en rijden afzonderlijk terug naar onze eigen levens. Ten minste dat denk ik…

Als ik mijn straat inrijd zie ik een groot spandoek voor mijn huis met daarop de tekst: Inside every 40 year old body is a 20 year old wondering: what happend? Binnengekomen zie ik dat mijn huis helemaal versierd is en vol confetti ligt. Dan gaat de gangdeur open en komen mijn vrienden de woonkamer in. ‘Gefeliciteerd!!’, roepen ze keihard. Wat een verrassing! Ik moet lachen en huilen tegelijk. Ik knuffel mijn vrienden en we vieren het leven met wijn en andere versnaperingen. Ik kijk om mij heen en voel een explosie van liefde. Ik ben een geluksvogel met deze mensen.

Eigenlijk verdient iedereen zo’n verrassingsfeestje. Ook onze koning. Hij weet altijd precies wat er op zijn verjaardag is geregeld. Enthousiast bedenk ik dat als de koning weer in Assen komt wij ons allemaal gaan verstoppen. Dat hij dan in een leeg Assen rondloopt en denkt: ‘Huh? Het is vandaag toch Koningsdag? Mijn verjaardag?’ En dat wij ons allemaal heel stilhouden en de koning verdwaast ronddoolt door de verlaten straten van Assen.
Tot wij allemaal tevoorschijn komen en keihard roepen: ‘Verrassing!!’ En dat we een spandoek ophangen met de tekst: Inside every king is a drunk student just wondering: what happend? Wat zal onze koning opkijken. Ik heb er nu al zin in!