Leerlingen Lariks dragen gekke kersttruien voor kinderen in de kou

19 december 17:45

Leerlingen en personeel van de locatie Lariks van CS Vincent van Gogh komen op donderdag 21 december in actie in hun warmste, gekste en mooiste feestelijke trui. Onder het motto Doe goed in een foute trui, halen de leerlingen en hun docenten geld bij elkaar voor kinderen in de kou. De actie gaat uit van Save the Children, de organisatie die rechten van kinderen bewaakt.

Naast het dragen van foute truien, hebben leerlingen nog andere acties bedacht om geld in te zamelen. Brugklassers maken en versieren zelf kersttruien, er zijn leerlingen die koekjes en cakes bakken voor de verkoop. Verder kunnen leerlingen en docenten bij een klas zelfgemaakte kerstkaarten kopen en deze aanstaande donderdag bij ontvangers op Lariks laten bezorgen.

Op Lariks zitten de leerlingen lekker warm binnen, maar in bijvoorbeeld Syrië, Jordanië, Libanon, Irak, Afghanistan, en op de Balkan lopen kinderen op slippers en in zomerkleding door de ijzige kou, sneeuw en regen. Voor hen is er geen verschil tussen binnen en buiten, want hun tentjes zijn provisorisch gemaakt van zeil, karton en hout. De leerlingen van Lariks komen daarom in actie en hopen een mooi geldbedrag in te zamelen. Met dat geld zorgt Save the Children voor warme kleren, brandstof, dekens en eten voor hele gezinnen. Ook zet de organisatie veilige plekken op waar kinderen in alle warmte en veiligheid weer even kunnen spelen, lachen, tekenen, kortom: weer even kind kunnen zijn.

Jannelies Mik, docent op Lariks: ‘Veel leerlingen hebben een foute kersttrui in de kast liggen, hoe leuk is het om daarmee op school te kunnen pronken en tegelijkertijd iets goeds voor een ander te doen. We vinden het belangrijk dat leerlingen zich bewust worden van schrijnende omstandigheden in de wereld, zodat ze leren hoe ze zich gezamenlijk kunnen inzetten voor een ander’.