10. Kruisstraat

De etalagetekeningen van Giny Alberts, JVTotañes, Laura Borgsteede en Noah Remmelts geven een moderne en kleurrijke twist aan deze straat. Meer informatie hieronder.

Contact

Kruisstraat
Assen
Plan je route

Dompel je onder in de levendige kunstwerken die de ramen van de Kruisstraat sieren. Vier getalenteerde kunstenaars hebben hun creativiteit laten stromen en geven een moderne, kleurrijke twist aan deze straat in Assen. Elk kunstwerk vertelt een uniek verhaal en laat je even stilstaan in bewondering.

Samenzijn en ontspannen bij Noya
“Tijdens zijn ziekteperiode verbleef Vincent van Gogh in een inrichting, waar hij geen nieuwe kunstimpulsen van collega's ontving. Zijn broer Theo stuurde hem kopieën van werken in zwart-wit van bekende kunstenaars, waaronder Millet, die het boerenleven afbeeldden. Dit inspireerde Vincent, aangezien het boerenleven altijd al zijn interesse had. In zijn eigen interpretatie creëerde hij de Rustende Boer en Boerin,” vertelt Giny Alberts, die de tekeningen bij restaurant Noya maakte. “Dat schilderij straalt de sfeer uit die ik heb gevoeld tijdens het gesprek met de eigenaar van het restaurant Noya.”…

Dompel je onder in de levendige kunstwerken die de ramen van de Kruisstraat sieren. Vier getalenteerde kunstenaars hebben hun creativiteit laten stromen en geven een moderne, kleurrijke twist aan deze straat in Assen. Elk kunstwerk vertelt een uniek verhaal en laat je even stilstaan in bewondering.

Samenzijn en ontspannen bij Noya
“Tijdens zijn ziekteperiode verbleef Vincent van Gogh in een inrichting, waar hij geen nieuwe kunstimpulsen van collega's ontving. Zijn broer Theo stuurde hem kopieën van werken in zwart-wit van bekende kunstenaars, waaronder Millet, die het boerenleven afbeeldden. Dit inspireerde Vincent, aangezien het boerenleven altijd al zijn interesse had. In zijn eigen interpretatie creëerde hij de Rustende Boer en Boerin,” vertelt Giny Alberts, die de tekeningen bij restaurant Noya maakte. “Dat schilderij straalt de sfeer uit die ik heb gevoeld tijdens het gesprek met de eigenaar van het restaurant Noya.”

Alberts is opgegroeid met kunst en heeft een diverse kunstachtergrond die varieert van abstract tot realistisch werk. De woorden samenzijn en ontspanning waren haar kernwoorden toen ze de schildering voor de ruiten van Noya bedacht.

‘Momenten’ bij Bruna en Multivlaai
Jesamine, beter bekend als JVTotañes, is een schilder en urban sketcher uit Assen met een passie voor het vastleggen van momenten in schetsen. Voor deze etalages heeft ze zich laten inspireren door Vincent Van Goghs' Café Terrace at Night en stripverhalen. Met behulp van acrylstiften en handlettering-technieken creëert ze uitnodigende en levendige werken die de voorbijgangers meenemen in een wereld van kleur en verbeelding.

Lezen en zien bij Van der Velde Boeken en Roma Opticiens
Laura Borgsteede heeft haar achtergrond als grafisch ontwerper omgezet in schilderen en beeldhouwen. Ze woont in Amsterdam en is een derdejaars student aan de Klassieke Academie in Groningen. Voor de etalages van Van de Velde boekhandel en Roma Opticiens heeft ze haar inspiratie gehaald uit Vincent van Goghs liefde voor het Drentse landschap. Met markers en plakkaatverf heeft ze het thema, de compositie en de kleuren van Van Gogh vertaald naar moderne kunstwerken op de ramen.

“Mijn inspiratiebron voor de etalage van boekhandel Van der Velde ligt natuurlijk voor de hand,” vertelt Borgsteede. “De ruim 800 brieven die Van Gogh aan zijn broer Theo schreef. Vincent van Gogh een groot kunstenaar maar ook een begenadigd schrijver. Het portret kijkt met een gevoelige aandachtige blik vanachter de ramen van de boekhandel naar de vredige Drentse wereld van nu en vraagt zich af…”

Kleurrijke kunst bij Coiffure
Noah Remmelts is een kunstenaar en student aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst. Haar kunstwerk voor de etalages van Coiffure Assen is een kleurrijke compositie die verwijst naar Van Goghs bloemstillevens. Ze heeft gewerkt met markers en acrylverf om de kenmerkende stijl van Van Gogh na te bootsen en een levendig kunstwerk te creëren dat de voorbijgangers opvrolijkt.

Onderdeel van de Van Gogh City Experience
Deze locatie is een van de 15 locaties uit de Van Gogh City Experience. Loop de wandelroute en bekijk ze allemaal! De wandelroute is verkrijgbaar bij het Drents Museum, bij de VVV en digitaal via deze link.

Locatie