De Onlanden

De Onlanden is een uniek natuurgebied van 3.500 hectare. Het gebied bestaat uit ruige hooilanden, moerasbossen en waterbergingspolders. De Onlanden ligt net buiten de stad Groningen en is vanuit Assen snel en gemakkelijk bereikbaar.

Contact

Drentsedijk
9766 VG Peize
Plan je route

Natuurpracht
De Onlanden is een paradijs voor vogels, met soorten als de grote zilverreiger, snor, waterral, koekoek, baardmannetje en roerdomp. Ook otters voelen zich hier thuis. In 2016 werden zelfs drie jonge otters gespot door een wildcamera.

Waterberging
De Onlanden combineert natuur met waterberging. In 2010-2012 werd het gebied ingericht om de kans op overstromingen te verkleinen en tegelijkertijd nieuwe natuur te ontwikkelen. Otters, moerasvogels en mensen profiteren van dit unieke beekdal. 

De uitkijktoren
Voor de panoramisch uitzicht over De Onlanden, de stad Groningen en de omliggende gebieden, beklim je de 26 meter hoge uitkijktoren. Deze unieke toren is bereikbaar via een slingerend pad door het weiland.

Exmoorpony's
Tijdens je wandeling of fietstocht door De Onlanden kom je wellicht de Exmoorpony's tegen. Deze bruine pony's met korte beentjes zijn te herkennen aan hun 'meelsnuitje'. Of ga mee met de boswachter voor een vogel-, fiets- of reeënexcursie.

Locatie